Het wordt steeds gemakkelijker om bij te houden hoe het met onze gezondheid en gewicht staat. De apps en gadgets op het gebied van Quantified Self vliegen je om de oren. Nog steeds worden er gaten in de markt ontdekt, waarvoor allerlei bedrijven zich tegenwoordig direct tot de doelgroep richten door via crowdsourcing de benodigde gelden (soms miljoenen) op te halen. De Morgen signaleert een aantal initiatieven voor 'calorieëntellende toestellen'.

Zo is er de 'TellSpec', die via 'een spectrometer en een algoritme de allergenen, chemicaliën, voedingswaarden, calorieën en ingrediënten in voeding bepaalt'. Of de 'SCiO', een 'moleculaire sensor in zakformaat', met een mobiele app, en allerlei smart weegschalen zoals de 'Situ'.

Microgolven
In het rijtje voegt zich een nieuwe variant: de GE Calorie-Counter die met behulp van microgolven de vet- en waterinhoud van een bordjeGlobal Research komt nu met een nieuw prototype dat microgolven gebruikt om de vet- en waterinhoud van een bordje eten te meten en de calorieën te berekenen. Aan het prototype (dat in een laboratoriummodel in een videofilmpje in het bronartikel van De Morgen gedemonstreerd wordt; zie ook hieronder), ligt een model ten grondslag met de analysegegevens van 6.500 voedingsmiddelen en vaste waarden voor eiwitten en koolhydraten.


Dit artikel afdrukken