Twee gewassen tegelijk laten groeien bespaart water en levert meer op. Boeren kunnen op hetzelfde stuk land zowel een biobrandstof- als een voedselgewas telen. Als ze maar de juiste combinatie van planten kiezen.
Russ Gesch, plantenfysioloog en onderzoeker bij het Soil Conservation Research Lab van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw, onderzocht de mogelijkheden om door middel van gelijktijdige teelt de soms moeilijke keus tussen een biobrandstof of voedselgewas op te lossen. Hij vond een ideale combinatie, schrijft Phys.org.
'Dual-cropping'
Gesch ontdekte dat Camilina sativa uitstekend samengaat met soja. Camilina is een plant uit de mosterdfamilie en recent ontdekt als biobrandstofgewas. In Nederland noemen we het huttentut. Gesch verdiepte zich in de mogelijkheden om twee gewassen tegelijk te verbouwen. Boeren werken al wel langer met de zogeheten dual-cropping methode. Daarbij verbouwen ze twee gewassen na elkaar in één jaar. Gesch onderzocht of het ook mogelijk was twee gewassen echt tegelijkertijd te verbouwen.
Samen groeien
Het onderzoeksteam van Gesch deed proeven in Morris, Minnesota, in het middenwesten van de Verenigde Staten. In de Camelina vonden ze een gewas dat zowel winterhard was als een korte groeicyclus kende. Daarbij hielp Camelina ook nog eens de bodem te beschermen en erosie tegen te gaan. De onderzoekers plantten Camelina aan in september. Vervolgens vergeleken ze dual-cropping met relay-cropping. Voor de relay-cropping, plantten de onderzoekers de sojaplanten al in april of mei aan tussen de rijen Camelina. Voor de dual-cropping werd de soja na de oogst van Camelina in juni geplant.
Toekomst combinatieteelt?
Het combineren van de twee gewassen bleek succesvol en zorgt voor meer biodiversiteit. Door de soja vroeger aan te planten kende deze een langer groeiseizoen en dat leverde een meeropbrengst op. Daarnaast bleken zowel de soja als de Camelina te profiteren van het extra water dat in de lente aanwezig was (smeltwater van sneeuw). Een bijkomend ecologisch extraatje noemen de onderzoekers het aantrekken van plantenbestuivers, zoals bijen. In het vroege voorjaar zijn er namelijk weinig bloeiende gewassen. Camelina bloeit dan al wel.
Deze gecombineerde teeltwijze maakt, zo zeggen de onderzoekers, de keuze tussen het verbouwen van voedsel of biobrandstof irrelevant. Die inschatting hangt echter af van het perspectief dat zij kiezen. Het blijkt mogelijk twee teelten tegelijk van een akker te halen. Dat neemt niet weg dat die twee teelten de voedingsstoffen uit de bodem halen die zij nodig hebben. Daarmee belasten ze de bodem niet minder dan wanneer ze na elkaar in plaats van gelijktijdig worden geteeld. Biochemisch kan er slechts sprake zijn van tijdwinst in productie. Nu echter dit eerste succes er is, moet gecombineerde teelt wel degelijk als veelbelovend worden gezien. Teeltcombinaties kunnen bijvoorbeeld ook leiden tot een lagere behoefte aan bestrijdingsmiddelen en het beter in conditie houden van bodems.
Het onderzoek verscheen afgelopen maand in Agronomy Journal.
Fotocredits: Russ Gesch
Dit artikel afdrukken
'Dual-cropping'
Gesch ontdekte dat Camilina sativa uitstekend samengaat met soja. Camilina is een plant uit de mosterdfamilie en recent ontdekt als biobrandstofgewas. In Nederland noemen we het huttentut. Gesch verdiepte zich in de mogelijkheden om twee gewassen tegelijk te verbouwen. Boeren werken al wel langer met de zogeheten dual-cropping methode. Daarbij verbouwen ze twee gewassen na elkaar in één jaar. Gesch onderzocht of het ook mogelijk was twee gewassen echt tegelijkertijd te verbouwen.
Samen groeien
Het onderzoeksteam van Gesch deed proeven in Morris, Minnesota, in het middenwesten van de Verenigde Staten. In de Camelina vonden ze een gewas dat zowel winterhard was als een korte groeicyclus kende. Daarbij hielp Camelina ook nog eens de bodem te beschermen en erosie tegen te gaan. De onderzoekers plantten Camelina aan in september. Vervolgens vergeleken ze dual-cropping met relay-cropping. Voor de relay-cropping, plantten de onderzoekers de sojaplanten al in april of mei aan tussen de rijen Camelina. Voor de dual-cropping werd de soja na de oogst van Camelina in juni geplant.
Toekomst combinatieteelt?
Het combineren van de twee gewassen bleek succesvol en zorgt voor meer biodiversiteit. Door de soja vroeger aan te planten kende deze een langer groeiseizoen en dat leverde een meeropbrengst op. Daarnaast bleken zowel de soja als de Camelina te profiteren van het extra water dat in de lente aanwezig was (smeltwater van sneeuw). Een bijkomend ecologisch extraatje noemen de onderzoekers het aantrekken van plantenbestuivers, zoals bijen. In het vroege voorjaar zijn er namelijk weinig bloeiende gewassen. Camelina bloeit dan al wel.
Deze gecombineerde teeltwijze maakt, zo zeggen de onderzoekers, de keuze tussen het verbouwen van voedsel of biobrandstof irrelevant. Die inschatting hangt echter af van het perspectief dat zij kiezen. Het blijkt mogelijk twee teelten tegelijk van een akker te halen. Dat neemt niet weg dat die twee teelten de voedingsstoffen uit de bodem halen die zij nodig hebben. Daarmee belasten ze de bodem niet minder dan wanneer ze na elkaar in plaats van gelijktijdig worden geteeld. Biochemisch kan er slechts sprake zijn van tijdwinst in productie. Nu echter dit eerste succes er is, moet gecombineerde teelt wel degelijk als veelbelovend worden gezien. Teeltcombinaties kunnen bijvoorbeeld ook leiden tot een lagere behoefte aan bestrijdingsmiddelen en het beter in conditie houden van bodems.
Het onderzoek verscheen afgelopen maand in Agronomy Journal.
Fotocredits: Russ Gesch
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Of niet alle eieren in een mandje ! maar gemengde teelt gaat verder dan dat, er is wederzijds voordeel, het is inniger dan twee of meer componenten!
Begrijp ik wel Dirk, maar ook is het boerenbedrijf geen familiebedrijf meer, waar vroeger de kinderen meehielpen aan alle kanten en het bedrijf overnamen moet nu de boer op tv in een programma om zelfs maar een vrouw te vinden om een gezin te kunnen stichten zodat er uberhaupt erfgenamen zullen zijn.
Maar dan nog, als je als boer een aantal velden hebt, waarom dan niet toch verschillende gewassen, volgens mij zijn er redelijk wat bioboeren die dat wel hebben. Mocht er een oogst van het 1 mislukken, dan heb je nog andere gewassen die wel lukken. Als nu de hele aardappeloogst(kweek, hoe noem je het) mislukt, hebben ze niks, spaargeld of compensatie wordt het dan. Het spreekwoord zegt toch ook "niet alles op 1 paard inzetten". Die monocultuur snap ik wel dat die er langzaamaan ingeslopen is, lekker makkelijk, heb je ook maar 1 model oogstmachine enz nodig, maar wat ik zo rondom me lees lijkt dat nu op zijn terugkeer te komen en toch niet zo handig te zijn, omdat oa de bodem erdoor uitput.
Vrij simpel Astrid: hoe minder land je hebt, hoe meer arbeid (veel kinderen), hoe minder egaal je land(drainage, slechte plekken, schaduw), hoe minder geld te besteden voor inputs, des te meer ben je aangewezen op mixen (moestuiniers hebben wel geld, maar wel heel erg klein landje natuurlijk en willen niet graag spuiten etc). Moderne landbouw waar je een inkomen uit wilt halen is in NL precies de andere kant uit gegaan, monocultuur, mechaniseren en specialiseren dus, kan niet anders. Bloemen en kruiden is iets voor de akkerranden, bermen geworden, en voor de stadstuinguerrilla.
Waar jij het over hebt Dirk zijn dingen die in het moestuinieren allemaal wel gebeurt. Enige tijd geleden heb ik nog een lezing bijgewoond van iemand die zich daarop richt en die vertelde allemaal wat jij ook verteld. Waarom weten moestuinders het wel? We doen het alleen maar op kleinere schaal. Zal vast te maken hebben met dat moestuinders er meer tijd voor (willen of kunnen)hebben, maar toch, wat in de moestuin werkt moet toch op grotere schaal ook te doen zijn? Biologische boeren planten langs de randen zelfs allerlei bloembollen om in het vroege voorjaar al belangrijke insecten te lokken die blijven komen als de rest ook gaat bloeien, in tarwevelden zie je bijv het grasklokje niet eens meer, terwijl het met bloemen niet alleen gaat om bestuivers te lokken, je lokt er ook andere insecten mee, weert zelfs schadelijke soorten af.
Was er vorig jaar niet een artikel hier over geel gras? Dat was dus bespoten met round-up om het onkruid weg te halen, maar de koeien mochten er wel vast van eten, terwijl al dat onkruid(madeliefjes, paardebloemen,klavers enz, las vandeweek zelfs dat vergeten wikke ook door koeien gegeten wordt(werd))normaal gesproken ook gewoon door de koe opgegeten wordt, zelfs goed voor ze is(kan zijn). Waarom mag een melkkoe al die weidebloemen bijv niet meer eten, alleen maar gras? Dat soort kleine dingen kan ik met mijn hoofd niet bij waarom de boeren dat allemaal niet meer lekker laten staan voor de koeien die nog lekker in de wei mogen grazen.(ik verwijs hiermee dus naar dat artikel, want er zullen heus wel boeren zijn die daar niet naar kijken, voor ik daar weer een verwijt over krijg dat ik alles over 1 kam scheer)
Een klassieker die in geen enkel handboek over Multi Cropping ontbreekt Hendrik (er zijn nl. boeken en hele rits artikels aan gewijd): de trits mais-boon-pompoen van midden- en noord-amerikaanse indianen. Geen herbiciden nodig (want pompoenbladen bedekken de grond al snel), geen steun voor de klimbonen (want maisstengels) en geen stikstofmest voor mais en pompoen (want stikstofbinding door de bonen). Klaver bindt nog meer stikstof als boon, als je een juist aandeel in je grasmengsel in stand weet te houden, bespaar je 250 kg N per ha en per jaar of meer. Zonder klaver geen betaalbare biozuivel!