Dit schrijft het AD. Achtergrond van dit verzoek is uiteraard het relatief grote aantal mensen dat overgewicht heeft in de grote steden. Reden voor Ede om zich aan te sluiten is om het niet zover te laten komen. We schreven er al eerder over. Ede is de eerste gemeente die met een voedselbeleid begon. Op dit moment heeft de gemeente maar beperkt invloed op waar de zoveelste patattent zich vestigt. Een bredere interpretatie van de Omgevingswet, waar de gemeenten voor pleiten in een in januari verstuurde brandbrief, moet ervoor zorgen dat de voedselomgeving voortaan deel uitmaakt van de definitie van een veilige en gezonde fysieke omgeving, zodat dit een factor wordt waarop gemeenten kunnen reguleren.

Het aantal vestigingen van fastfoodketens groeide de afgelopen jaren naar ongeveer 470, aldus RTL Nieuws. Ook kwamen er meer snackbars. Het gemiddeld aantal cafetaria’s per vierkante kilometer in Nederland steeg van 5,5 in 2008 naar 7,2 in 2020, in Amsterdam ligt dat gemiddelde op 28.

Volgens Anniek de Ruijter, hoofddocent aan de Universiteit van Amsterdam, hebben gemeenten nu weinig mogelijkheden om het aantal ongezonde opties te verminderen. In gesprek met RTL Nieuws zegt ze: "Omdat we voeding als een individuele keuze zien, is het voor gemeentes en overheden niet mogelijk om daar via de Omgevingswet in in te grijpen. Als je door een openbare ruimte loopt en jij krijgt daar te maken met stank of overlast van vuilnis, dan overkomt dat jou. Jij hebt daar niet voor gekozen. Het is dan aan de overheid om daar wat aan te doen. Het maken van een ongezonde voedingskeuze overkomt je niet, daar kies je voor, zo is de redenering. Je kan daar gewoon naar binnen lopen." Momenteel zijn gemeentes gedwongen de grenzen van de wet op te zoeken en uiteindelijk een rechter te laten bepalen. Dat is niet de oplossing, zegt De Ruijter.

Frans van Rooij, directeur van vakvereniging ProFri en het Nederlands Frituurcentrum, vindt dat er beter moet worden gekeken naar de volledige voedingsindustrie en niet alleen naar de fastfoodbedrijven, zegt hij in het AD. Volgens hem worden de meeste calorieknallers in de supermarkt verkocht. Desirée Marsman, diëtiste, wijst ook op de supermarkten en het bakkertje op de hoek. Ze juicht de brandbrief van harte toe, en zegt: "Ik ben ook voor vrije marktwerking, maar we moeten kijken naar landen die verder zijn dan wij, zoals Amerika, daar zijn ook dit soort initiatieven. Ik denk dat we er gewoon niet aan ontkomen. Het lijkt me heel goed dat we iets doen.”

In gesprek met Foodlog zei wethouder Sven de Langen van de gemeente Rotterdam, een van de alliantiepartners van Ede, dat de overheid met aangepaste wetten in de hand de middelen moet krijgen om tegen dik- en ziekmakende voedselverleiding op te kunnen treden.
Dit artikel afdrukken