Het aantal vestigingen van fastfoodketens groeide de afgelopen jaren naar ongeveer 470, aldus RTL Nieuws. Ook kwamen er meer snackbars. Het gemiddeld aantal cafetaria’s per vierkante kilometer in Nederland steeg van 5,5 in 2008 naar 7,2 in 2020, in Amsterdam ligt dat gemiddelde op 28.
Volgens Anniek de Ruijter, hoofddocent aan de Universiteit van Amsterdam, hebben gemeenten nu weinig mogelijkheden om het aantal ongezonde opties te verminderen. In gesprek met RTL Nieuws zegt ze: "Omdat we voeding als een individuele keuze zien, is het voor gemeentes en overheden niet mogelijk om daar via de Omgevingswet in in te grijpen. Als je door een openbare ruimte loopt en jij krijgt daar te maken met stank of overlast van vuilnis, dan overkomt dat jou. Jij hebt daar niet voor gekozen. Het is dan aan de overheid om daar wat aan te doen. Het maken van een ongezonde voedingskeuze overkomt je niet, daar kies je voor, zo is de redenering. Je kan daar gewoon naar binnen lopen." Momenteel zijn gemeentes gedwongen de grenzen van de wet op te zoeken en uiteindelijk een rechter te laten bepalen. Dat is niet de oplossing, zegt De Ruijter.
Frans van Rooij, directeur van vakvereniging ProFri en het Nederlands Frituurcentrum, vindt dat er beter moet worden gekeken naar de volledige voedingsindustrie en niet alleen naar de fastfoodbedrijven, zegt hij in het AD. Volgens hem worden de meeste calorieknallers in de supermarkt verkocht. Desirée Marsman, diëtiste, wijst ook op de supermarkten en het bakkertje op de hoek. Ze juicht de brandbrief van harte toe, en zegt: "Ik ben ook voor vrije marktwerking, maar we moeten kijken naar landen die verder zijn dan wij, zoals Amerika, daar zijn ook dit soort initiatieven. Ik denk dat we er gewoon niet aan ontkomen. Het lijkt me heel goed dat we iets doen.”
In gesprek met Foodlog zei wethouder Sven de Langen van de gemeente Rotterdam, een van de alliantiepartners van Ede, dat de overheid met aangepaste wetten in de hand de middelen moet krijgen om tegen dik- en ziekmakende voedselverleiding op te kunnen treden.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#20, beste Frank, je wist nog niet dat vrijwel alle voer die via Nederland wordt verkocht verantwoord wordt (ik gebruik het woord 'is' niet omdat iedereen tegenwoordig graag zijn eigen definitie hanteert). Bij deze. En inderdaad. Houd het bij het onderwerp ajb.
Ging het verhaal van die gemeentes daarover? Vlees of geen vlees? Beter maar niet met deze discussie vermoeien want er wordt nogal wat door mekaar gehaald.
Dat de gemeente zich moet gaan bemoeien met wat de burger eet door het aanbod te besnoeien?? Weten ze eigenlijk wel wat ongezond eten is? Of wanneer het ongezond wordt?
Dat bij voorbeeld van de hamburger het meest ongezonde het broodje is?
Frank,
Nederland behoort in Europa tot de landen met het laagste sterftecijfer als gevolg van infecties met antibiotica resistente stammen. Alleen Estland en IJsland scoren beter, zie: https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(18)30605-4/fulltext
Frank jij gaat er dingen bij halen dat ik helemaal niet gezegd heb . Ik heb niet over bio-industrie gehad . Daar de soya olie als de soya schroot met elkaar in evenwicht is . Mocht de fabrikanten de schroot niet kwijt raken dan is het niet rendabel om de olie te persen. Dit geld trouwens ook voor raapolie zonnebloemolie zelfs voor palmpitolie daar komt nog bij dat voor het maken van bakmeel een deel van de korrel naar de dieren gaat en zo kan ik nog wel even door gaat . Daar zijn de boeren zo gek voor om veel geld te betalen. Ik heb het idee dat jij vindt terug moet naar de ot en sien tijd . Zoals hier op fl al vaker is gediscussieerd dat we met biologische landbouw de wereld niet gaan voeden. Ik ben met je eens dat het anders kan en moet maar daar zal ook de burger zijn steentje aan moet bij dragen maar aangezien het over grote deel van de bevolking nog voor goedkoop en hun geld liever aan goederen uitgeven zal dat niet veranderen. Ik heb de cijvers niet bij de hand maar ik weet wel dat in de jaren 60 de mensen veel meer voor hun eten kwijt waren dan nu .
Niet Nederland en doorvoerhaven Rotterdam door elkaar halen anders worden we ook een enorme verbruiker van aardolie en andere handelsstromen die we de zee overslepen.
Het meeste varkensvlees blijft ook in Europa het merendeel van wat verder gaat willen we hier niet eten. en we kunnen iedere draad wel deze richting oppraten maar deze ging over snackbarretjes en gemeenteraden met deugdrang.