Dit was de week van Laurus. Edah en Konmar gaan in de verkoop. Laurus houdt alleen Super DeBoer in portefeuille.
Na wat NRC Handelsblad vandaag noemt ‘het foutenfestival’ viel deze week definitief het doek voor het bedriijf wat ooit de macht van AH wilde breken. Ik wil niets toevoegen aan de analyses van de managementfouten die gemaakt zijn, of de ondernemerswaarheid van Eric Albeda Jelgersma (het brein achter de slecht uitgevoerde droom van Laurus, doorclick alleen toegankelijk voor NRC-abonnees). Ze zijn bijv. te vinden via het artikel ‘Zeven jaren van ellende’ op Zibb.nl.

In het licht van de retailoorlog is er slechts één vraag die bij mij en nu kennelijk ook bij Schuitema opkomt. Kunnen Edah en Konmar zomaar in handen vallen van één van de andere groten?

NRC Handelsblad bespreekt die vraag vandaag. Schuitema vraagt duidelijkheid van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA). Mochten de winkels van deze merken in handen van een Nederlandse partij vallen, dan ben ik bang dat de NMA moet optreden. Juist in het licht van de retailoorlog van AH tegen de rest, zal het de onderlinge concurrentie verscherpen en zorgen voor verdere verarming van het aanbod. Ik hoop dat de NMA hier goed naar zal kijken. De afgelopen maand leek de organisatie - ten aanzien van de inkoopmacht van AH - nog wat scherpere concurrentie in het retailkanaal wel prima te vinden.
Dit artikel afdrukken