Na wat NRC Handelsblad vandaag noemt ‘het foutenfestival’ viel deze week definitief het doek voor het bedriijf wat ooit de macht van AH wilde breken. Ik wil niets toevoegen aan de analyses van de managementfouten die gemaakt zijn, of de ondernemerswaarheid van Eric Albeda Jelgersma (het brein achter de slecht uitgevoerde droom van Laurus, doorclick alleen toegankelijk voor NRC-abonnees). Ze zijn bijv. te vinden via het artikel ‘Zeven jaren van ellende’ op Zibb.nl.
In het licht van de retailoorlog is er slechts één vraag die bij mij en nu kennelijk ook bij Schuitema opkomt. Kunnen Edah en Konmar zomaar in handen vallen van één van de andere groten?
NRC Handelsblad bespreekt die vraag vandaag. Schuitema vraagt duidelijkheid van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA). Mochten de winkels van deze merken in handen van een Nederlandse partij vallen, dan ben ik bang dat de NMA moet optreden. Juist in het licht van de retailoorlog van AH tegen de rest, zal het de onderlinge concurrentie verscherpen en zorgen voor verdere verarming van het aanbod. Ik hoop dat de NMA hier goed naar zal kijken. De afgelopen maand leek de organisatie - ten aanzien van de inkoopmacht van AH - nog wat scherpere concurrentie in het retailkanaal wel prima te vinden.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
In de doorklik naar 'retailoorlog' betoog ik dat de retailoorlog kan zorgen voor een afname van investeringen in de ontwikkeling van betere voeding. Het begint steeds duidelijker te worden dat er op dat gebied geld nodig is. Het lijkt er sterk op dat onze voeding steeds minder van de essentiële voedingsstoffen bevat die we nodig hebben. Zie bijv. mijn entry van gisteren over het dramatisch gedaalde mineraalgehalte in vlees en kaas.
Ik ontdek zojuist een goed leesbare tekst van het Amerikaanse IFT bij het soort onderzoek dat wetenschapelijk uiterst relevant is als we willen voorkomen dat we binnen afzienbare tijd allemaal aan de voedingssupplementen moeten: onderzoek naar de zg. biomarkers. In het kort: we weten nog lang niet voldoende welke stoffen, welke effecten op onze gezondheid en ons gevoel van welbevinden hebben. We weten al helemaal niet hoeveel we er nu precies van nodig hebben. Het onderzoek naar 'biomakers' is daarop gericht: welke stoffen zijn essentieel voor welke organen of systemen in ons lichaam en welke hoeveelheden zijn nodig?
In Nederland zijn o.m. de landbouw Universiteit van Wageningen en het Louis Bolk Instituut een dergelijk onderzoek gestart