In 2018 steeg de CO2-uitstoot in de VS met 3,4%. Het is de grootste stijging in de afgelopen 8 jaar en een trendbreuk met de 3 voorafgaande jaren, die juist een daling van de CO2-uitstoot lieten zien. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse onderzoeksinstituut Rhodium Group, op basis van overheids- en industriële gegevens.

De stijging is volgens Rhodium Group toe te schrijven aan de sterke economische groei in de VS. Niet of nauwelijks gehinderd door beperkende wetgeving vanuit de Trump-regering namen de emissies van de zware industrie (5,7%), transport en luchtvaart toe.

Ook de energiesector zag de emissies met 1,9% oplopen, ondanks dat de VS het afgelopen jaar een recordaantal kolencentrales stillegden. De grotere vraag naar energie kon niet opgevangen worden door hernieuwbare energiebronnen en dus verstookten de VS meer (schalie)gas.

De transportsector is voor het derde jaar op rij de grootste bron van CO2-uitstoot, schrijftThe New York Times. In Texas en Californië zit de industrie het transport op de hielen.

Ondanks de stijging ligt het niveau van de CO2-emissies van de VS nog altijd 11% onder dat van 2005.
New York Times - U.S. Carbon Emissions Surged in 2018 Even as Coal Plants Closed
  • Deel
Druk af