Over 35 jaar zijn er 9 miljard monden te voeden op de aarde. Dat is een enorme uitdaging om met de conventionele landbouwmethoden voor elkaar te krijgen. Wellicht bevat de 3,8 miljard jaar aan evolutie in de natuur de sleutel daartoe.

Volgens het NIOO moet er meer oog komen voor andere dimensies, zoals bodemstructuur, bodemleven en bodemvruchtbaarheid, en diversiteit aan planten, dieren en micro-organismen. Juist deze zaken maken landbouw-ecosystemen stabieler en weerbaarder. Het uitgangspunt van de dag is duidelijk: werken met de natuur.

Programma
Tijdens deze conferentie zullen topwetenschappers hun visie op de ecologische intensificatie van de landbouw delen, bediscussiëren en synthetiseren. Zo vertelt Richard Bardgett, ecologie professor aan de University of Manchester, over de interactie tussen planten en microben en het functioneren van de bodem. Johan Six, professor duurzame agro-ecosystemen bij ETH Zürich, biedt een overzichtsanalyse van duurzame agro-ecosystemen. Han Wiskerke, professor rurale sociologie aan de Universiteit Wageningen, spreekt over de eco-intensive landbouw en de voorziening van publieke goederen.

Aan het eind van de dag vindt een plenaire discussie plaats.

Kijk voor het volledige programma op de website. De voertaal van de conferentie is Engels. Toegang is gratis, vooraf aanmelden is noodzakelijk.

Adres: Het Trippenhuis (KNAW), Kloveniersburgwal 29, Amsterdam
Aanmelden: via deze link
Toegang: Gratis, incl. lunch

Fotocredits: NIOO-KNAW
Dit artikel afdrukken