Gisteravond at ik tuinbonen en kwam ik al meteen in de problemen bij de toepassing van de theorie. Ik heb hulp nodig, want het is even wennen. Daarover beneden.
Ik las Albert Jacquard, sinds jaar en dag pleiter voor economische krimp in plaats van groei. De crisis deed Jacquard, inmiddels ver in de tachtig, zijn kans schoon zien en nog eens helder te maken dat het grote aftellen echt is begonnen. We tellen nl. verkeerd. Nu nog maakt zo'n 20% van de mensen op aarde 80% van de bodem- en aardschatten op. Straks willen we dat allemaal en hebben we dus 400% nodig. Da's leuk rekenen, alleen is het op bij 100%. Andere planeten geven nl. geen krediet. De kredietcrisis maakt volgens Jacquard eindelijk duidelijk dat de economie uit was op die 300% lucht. Nep dus. Vandaar dat de ballon klapte. Nu hoopt hij dat zijn levenslange boodschap wel aankomt. Er is een grens aan ongebreidelde hebzucht. Beetje inschikken dus, misschien lukt het nu eindelijk - aldus Jacquard.
Ik las ook Arnold Heertje - verschillende generaties Nederlanders leerden economie uit zijn 'Kern van de Economie' - over Echte Economie. Ook Heertje laat zien dat we niet goed rekenen. We vertalen alles in geld, maar zijn vergeten de dingen die we belangrijk vinden mee te tellen. Behoud van natuur, de ontwikkeling van cultuur en beschaving, het vergroten van dier- en menswelzijn en leefbaarheid zijn niet zomaar in financiele winst- en verliescalculaties om te zetten. Toch vinden we ze belangrijk en zien we, na de zomer van 2008 en zijn gebarsten bankenbubbel, die andere waarden opeens veel scherper. Die waarden zetten de rem op de gang naar die 400%. Ze leggen de basis voor een kwalitatievere economie, die heel andere vormen van vooruitgang kan bieden. Geen bubbels, geen virtueel rekenwerk, maar rekenwerk dat verankerd is in de echte waarde van de aarde. Waar Jacquard zwart kijkt, kijkt Heertje even scherp, maar eindigt hij positief. Er is werk aan de echte economische winkel. Dan kan er iets prachtigs gebeuren: we hebben niet veel meer aardes nodig, maar gaan ons realiseren dat de aarde steeds meer waard wordt als we er beter mee omgaan.
Coffe verwerkt alles. Groentenafsnijsels gaan in de taart of groentensoep. Zelfs het loof van de radijsjes gaat daarin. De vuilnisbak blijft leeg. Coffe maakt er de waarde van die Heertje bedoelt. En het is nog leuk ook.
Gisteravond aten we - het seizoen is weer begonnen - tuinbonen. Elfhonderd gram zorgde voor een dikke 200 ons netto dubbelgedopte tuinbonen. Help! Wat doe ik (1) met die berg peulen en (2) met die boontjesschillen die na de eerste kook van het uiteindelijk te eten boontje overblijven? Ik wil ze eraf, wat niks is zo lekker als een dubbelgedopte tuinboon. Coffe is er ook heel beslist over: we laten ons het 'plaisir de manger' niet afpakken. Integendeel. Ook dat is waardecreatie in de zin van Heertje.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De schilletjes die je overhoudt even door de blender aan aan de hond(en) of kat geven, werkt hier prima! Doe ik met alle groenteafsnijdsel waar ik verder op dat moment geen gebruik voor heb, kan tenslote niet iedere dag groentesoep maken!
Coffe is gelukkig sympathiek geprijsd voor doelgroepen die financieel onder druk staan. Prix public conseillé : 9,90 €
384 pages...
Ik stond een uur geleden in de AH van Oostburg met een groot papier de diverse soorten verse magnetronmaaltijden te noteren.
Prijzen van 2,90-5,50(stoom) en het ziet er redelijk goed uit. Mij viel op dat zo rond half 5 er met behoorlijke regelmaat een gepakt werd. De cheffin kwam nieuwsgierig kijken wat wij deden, en toen ik uitlegde dat de pulp in het bejaardenhuis voor mijn ouders werkelijk niet meer te doen is, en we liever vers kopen, bood ze spontaan aan een compu-uitdraai te maken van alle typen en prijzen !
Het jammere van Coffe, vermoed ik, is, dat het de weg opent om goedkoop zeer smakelijk ZELF te koken, maar dat gemakzucht en/of tijdsgebrek de financieel zwakkere of kritische consument, die ‘gered’ zou zijn met Coffe, toch de super in jagen.
wat nog veel lekkerder is (en in het geheel geen afval oplevert) : helemaal niet doppen maar de peul in zijn geheel opeten. Dat kan alleen als ze super jong en klein zijn (je moet in de praktijk de plant dus in eigen tuin hebben omdat de "handel" dit niet interessant vindt). Echt een ontdekking!
Florine, maar ze waren al flink en de kleine dubbelgedopte boontjes prima. Zo worden ze nou juist in de winkels verkocht.
Zorgen dus voor jongere boontjes in de supers? Of idd alles maar composteren?
Ik wil natuurlijk een verder punt maken: waar zijn initiatoren die meer vers, zelf maken en minder onnut afval bevorderen? Hoe zouden die initiatieven eruit kunnen zien?
Heel anders geformuleerd: er zijn sectoren in food die wel geld verdienen, maar geen echte waarde creeren? Welke zijn dat en waarom?
Composteren, of wijn van maken.
Compost maken betekent dat je allerlei sporenelementen die in de plant zit weer terug in de grond doet. De hoeveelheden zijn miniem, maar als je over de jaren hardnekkig alles wat je uit de tuin haalt er weer in terugstopt, en alle gekocht groenteafval daarboven ook nog eens composteert zorg je in ieder geval dat je een poging doet uitputting van de grond te vertragen.