Die kopen we mogelijk al jaren bij onze supermarkten. Alleen wisten we het niet omdat de Franse boeren nog niet boos waren.
Eind vorige maand hielden Franse boeren een Spaanse vrachtwagen met de vette bestanddelen - room - uit Nederlandse melk aan bij de fabrieken van de grote Franse kaas-, yoghurt-, boter- en toetjesmaker Lactalis in Normandië.
De boeren vroegen zich af wat die vrachtwagen daar moest. Er is veel te veel melk op de markt, zodat ze van de melk- en kaasfabrieken - net als in Nederland - te weinig voor hun melk krijgen om hun kosten te kunnen dekken. De reden dat die vrachtwagen met Nederlandse melk naar Frankrijk reed, is uiteraard dat een Nederlandse zuivelaar de vette melk nóg goedkoper wilde leveren dan Franse zou hebben gekost.
Voedselnationalisme
De Franse boeren zijn boos, omdat de melk in Franse producten gaat, onder meer in de uit Nederlandse supermarkten bekende camembert Président. Daar staat op 'fabriqué en Normandie'. Het zou dus echte Franse kaas moeten zijn, die in de Franse streek Normandië met melk van Normandische koeien is gemaakt.
Foodloglezers weten al sinds de zomer van vorig jaar wat er aan de hand is. Sinds de worstmakers van Cochonou tijdens de Tour de France van 2015 werden gedwongen om geen Nederlands of Duits varken in hun echte 'Franse' worst te stoppen, doet zelfs Lidl in Frankrijk mee aan Frans vlees in Franse vleeswaren. De Franse regering is daar bovendien voorstander van, hoewel volgens de EU dit soort voedselnationalisme juist niet de bedoeling was van de EU waarin een vrij verkeer van goederen moest zorgen voor vooruitgang en welvaart. Nu dat beleid de boerenstand in Frankrijk onderuit haalt, wil Parijs dat Frans eten ook echt Frans moet zijn én dat Fransen vooral in Frankrijk gemaakt eten kopen.
Athentikos
Wat de boeren misschien een beetje vergeten is dat Lactalis ook Athentikos, 'echte' Griekse yoghurt maakt. Een argeloze consument zou zomaar kunnen denken dat het authentiek is.
Zorgen
Maar alle gekheid op een stokje. Albert Heijn, Jumbo en Plus staan weer voor de schone taak om aan hun klanten te gaan uitleggen dat er al die jaren geen - of misschien toch wel - melk van Friese en Groningse koeien in de Normandische camembert van Président heeft gezeten.
Zo'n boerencrisis en het uit elkaar vallen van het boerenbeleid in de EU zorgt aan alle kanten voor nieuwe ontdekkingen en zorgen.
En de Franse melkboeren? Het miljard extra subsidiegelden die de boeren in de EU hebben gekregen om hen door de crisis te helpen, zullen de problemen van de Franse niet oplossen. Daarom gaan ze - met wat milde druk van de Franse regering - vast voor elkaar krijgen wat ook hun varkenscollega's bij de worstmakers voor elkaar hebben gekregen. De levering die Cono, FrieslandCampina of één van de andere Nederlandse zuivelcoöperaties naar Frankrijk stuurde, moet dan een deur verder. Naar China bijvoorbeeld. Het wordt een heel gereis in die duurzame zuivelketen waar Nederlandse boeren de mond vol van hebben.
Dit artikel afdrukken
De boeren vroegen zich af wat die vrachtwagen daar moest. Er is veel te veel melk op de markt, zodat ze van de melk- en kaasfabrieken - net als in Nederland - te weinig voor hun melk krijgen om hun kosten te kunnen dekken. De reden dat die vrachtwagen met Nederlandse melk naar Frankrijk reed, is uiteraard dat een Nederlandse zuivelaar de vette melk nóg goedkoper wilde leveren dan Franse zou hebben gekost.
Voedselnationalisme
De Franse boeren zijn boos, omdat de melk in Franse producten gaat, onder meer in de uit Nederlandse supermarkten bekende camembert Président. Daar staat op 'fabriqué en Normandie'. Het zou dus echte Franse kaas moeten zijn, die in de Franse streek Normandië met melk van Normandische koeien is gemaakt.
Foodloglezers weten al sinds de zomer van vorig jaar wat er aan de hand is. Sinds de worstmakers van Cochonou tijdens de Tour de France van 2015 werden gedwongen om geen Nederlands of Duits varken in hun echte 'Franse' worst te stoppen, doet zelfs Lidl in Frankrijk mee aan Frans vlees in Franse vleeswaren. De Franse regering is daar bovendien voorstander van, hoewel volgens de EU dit soort voedselnationalisme juist niet de bedoeling was van de EU waarin een vrij verkeer van goederen moest zorgen voor vooruitgang en welvaart. Nu dat beleid de boerenstand in Frankrijk onderuit haalt, wil Parijs dat Frans eten ook echt Frans moet zijn én dat Fransen vooral in Frankrijk gemaakt eten kopen.
Athentikos
Wat de boeren misschien een beetje vergeten is dat Lactalis ook Athentikos, 'echte' Griekse yoghurt maakt. Een argeloze consument zou zomaar kunnen denken dat het authentiek is.
Zorgen
Maar alle gekheid op een stokje. Albert Heijn, Jumbo en Plus staan weer voor de schone taak om aan hun klanten te gaan uitleggen dat er al die jaren geen - of misschien toch wel - melk van Friese en Groningse koeien in de Normandische camembert van Président heeft gezeten.
Zo'n boerencrisis en het uit elkaar vallen van het boerenbeleid in de EU zorgt aan alle kanten voor nieuwe ontdekkingen en zorgen.
En de Franse melkboeren? Het miljard extra subsidiegelden die de boeren in de EU hebben gekregen om hen door de crisis te helpen, zullen de problemen van de Franse niet oplossen. Daarom gaan ze - met wat milde druk van de Franse regering - vast voor elkaar krijgen wat ook hun varkenscollega's bij de worstmakers voor elkaar hebben gekregen. De levering die Cono, FrieslandCampina of één van de andere Nederlandse zuivelcoöperaties naar Frankrijk stuurde, moet dan een deur verder. Naar China bijvoorbeeld. Het wordt een heel gereis in die duurzame zuivelketen waar Nederlandse boeren de mond vol van hebben.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
"Camembert" is een onbeschermde naam.
"Camembert de Normandie" is wél beschermd.
Even bij AH gekeken: 10 verschillende Camemberts, waarvan 0 "Camembert de Normandie".
Ilja Gort over echte Camembert:
"In je handen heb je dan kaas van rauwe melk uit Normandië, en dat is wat we willen. Als het vignet er niet op staat, heb je een kaas die nergens naar smaakt, ‘hooguit naar een oude steunzool’, aldus Ilja in zijn programma. Komt omdat die van ‘dode melk’ is gemaakt."
Klinkt niet al te lekker.
Ilja moet je niet al te serieus nemen. Die weet nl. inmiddels heel goed hoe je ook binnen Frankrijk bijvoorbeeld lekkere wijn kunt maken van wijn met een mindere afkomst.
Voorts helemaal correct. Daarom is dat Fabriqué en Normandie zo knap gevonden van de marketeers van Lactalis, de eigenaar van het merk Président. Voor de export werkt dat goed; Fransen weten doorgaans nog wel dat een product alleen echt is als het echt origine-keurmerk heeft (vroeger AOC, nu IGP).
Tip: neem de geitenkaas in een rolletje van Lidl (tja, die is nog niet gefransificeerd - in zuivel wil dat nog niet zo) en laat die een paar weken rijpen. Kan gewoon in je koelkast. Werkelijk uitmuntend! Je wilt geen rauwmelkse meer.
Trouwens, ook de Coulommiers (een soort Camembert) van Lidl doet het uitstekend. Gewoon een maandje in de koelkast laten liggen en je hebt een verrukkelijke kaas. Je moet wel die met 'de caractère' nemen.
Ik voel een rubriek aankomen: Lekker bij Lidl.
Probeer het maar eens en organiseer een blinde proeverij met vooral veel kenners.
Overigens: een vd beste rauwmelkse camenberts die ik ken, is het huismerk van SuperU, zo'n grote Franse super. Die kwaliteit zoek ik nog bij Lidl ;-)
Die “typische” ongebreidelde productiedrang in Nederland om minstens heel de EU en liefst heel de wereld te voorzien van landbouwproducten. Is dat de toekomstgerichte, duurzame landbouw die we voor ogen hebben? Die opschaaldrang is al jaren nefast en de gevolgen zullen niet te overzien zijn. De melkdrift die continu leidt tot lage melkprijzen … Ik heb geen medelijden en wil graag geen geklaag horen. Loontje komt om z’n boontje. De vakorganisaties hebben hun nut weer tenvolle bewezen.