image
foto: Leopoldo

Ze zijn hier weer populair geworden. Naar de Noordermarkt ga je niet zonder zo'n boodschappentas.
In Frankrijk, Italië en Spanje zijn ze heel gewoon. Je gaat er mee naar de markt en naar je 'artisan' - die kleine bakker, slager, groentenboer of kaashandelaar die nog losse spullen verkoopt. Romantisch, vinden wij. Die droom nadert zijn einde. Op radio France Info hoorde ik dat de Parijse Kamer van Koophandel gisteren bekend maakte dat in Parijs 10.000 kleine winkeltjes wachten op opvolgers die er niet zijn. Eea is een gevolg van babyboomers die er nu uit willen stappen maar geen opvolgers hebben, cq. van opvolgers die passen voor de eer omdat ze het geld of de zin niet hebben. Verwacht wordt dat bijna 2.000 van deze winkeltjes binnenkort moeten sluiten. Met zowel sociale als economische gevolgen: kopen wordt 'big business' en de oude eigenaren zitten zonder pensioen.

'Vroeger' nam een winkelier een bediende aan die langzaam mede-eigenaar werd en zodat op een goed moment een financierbaar overnamebedrag ontstond. Omdat die sociale relatie niet meer bestaat, verdwijnt dit romantische winkelen.

Ik zag vandaag de folder met authentieke Argentijnse spullen van onze Bijenkorf in Utrecht alweer op de mat liggen. Zo kan het natuurlijk ook (en zal het waarschijnlijk steeds meer gaan, zelfs in de landen rond de Middellandse Zee): mooie fotografie en de illusie van artisanaal.

Dit artikel afdrukken