De nieuwe Europese Commissaris voor Handel, Cecilia Malmström, wil met een aantal maatregelen een 'nieuwe start maken' voor TTIP, het vrijhandelsakkoord tussen de VS en de EU.

Ze zet in op meer transparantie. "Er bestaan op dit moment heel wat mythes rond dit verdrag", zegt Malmström. "Ik kom uit een land waar we transparantie in ons DNA hebben", voegt de van oorsprong Zweedse toe. Ze is van plan 'alle 751 Europarlementsleden de mogelijkheid te bieden om vertrouwelijke documenten te raadplegen in een leeszaal. Dat voorrecht wordt momenteel gereserveerd aan een kleine groep experts onder de volksvertegenwoordigers.
Ook wil de Commissie minder documenten als vertrouwelijk bestempelen, waardoor ze ook buiten de leeszaal makkelijker te raadplegen zullen zijn. Tegenover het publiek wil de Commissie meer open kaart spelen door Europese voorstellen aan Washington te publiceren op een website', meldt Vilt.

Protesten tegen TTIP
Tegenstanders van het vrijhandelsakkoord streven er al lang meer inzicht te krijgen in de onderhandelingen en resultaten daarvan. Zij vrezen onder meer voor aantasting van de Europese normen op het gebied van voedselveiligheid en milieu. foodwatch startte, samen met andere 250 andere Europese organisaties recent een eigen burgerinitiatief om de Europese Commissie tot meer openheid te dwingen. Dat initiatief kwam in de pers op hetzelfde moment dat het onderhandelingsmandaat voor TTIP werd 'declassified'.

De nieuwe transparantie is niet automatisch van toepassing op andere vrijhandels-onderhandelingen van de Europese Commissie, schrijft Vilt. Wel moeten 'commissarissen, hun kabinetten en directeurs-generaal voortaan al hun contacten met belangengroepen en personen openbaren, inclusief tijd, plaats en de aangesneden dossiers'. Dat is in lijn met een principebesluit dat de nieuwe Commissie vorige week nam.

Fotocredits: Christian Mang/Campact
Dit artikel afdrukken