De uitbraak van Ebola vormt een 'serieuze bedreiging' voor de voedseloogsten in West-Afrika, waarschuwt de Food and Agriculture Organization (FAO) vandaag, aldus de BBC. De FAO heeft een speciaal alarmbericht uit doen gaan voor Liberia, Sierra Leone en Guinea, de drie landen die het zwaarst getroffen zijn door het virus.

Voedsel wordt onbereikbaar
Bij het komende oogstseizoen zullen vooral de oogsten van rijst en mais te lijden krijgen onder de epidemie. Daarnaast wordt verwacht dat bestaande voedseltekorten de komende maanden nog zullen verergeren. Veel markten en winkels zijn gesloten en mensen - veelal (zelfvoorzienende) boeren - hebben huis en velden verlaten om het virus te ontlopen.

Voedselprijzen pieken
De afgelopen maanden hebben maatregelen tegen de verdere verspreiding van het virus - quarantaine-zones en vervoers- en reisbeperkingen - ook het transport en verkoop van voedsel ernstig belemmerd. Als een gevolg daarvan zijn de prijzen omhoog geschoten en wordt het voor steeds meer mensen in de drie zwaarst getroffen landen een urgent probleem om aan voedsel te komen. "Al voor de Ebola-uitbraak besteedden sommige gezinnen in de getroffen gebieden tot 80% van hun inkomen aan voedsel", zegt Vincent Martin van de Resilience Hub van de FAO. "Deze meest recente prijspieken maakt voedsel voor hen volledig onbereikbaar."

Voedselhulp
Voor de korte termijn is de FAO samen met het World Food Programme van de VN overeengekomen de komende drie maanden 65.000 ton voedsel te verstrekken aan de naar schatting 1,3 miljoen mensen die door de Ebola-uitbraak getroffen zijn.
Dit artikel afdrukken