In de PZC, de krant voor Zeeland, viel Foodlog-commentator Jos Hugense een gesprek op met Gijsbrecht Gunter, communicatiemanager van de Noorse kunstmestfabrikant YARA in Sluiskil.

Gunter legt uit hoeveel windenergie nodig is om alleen al zijn fabriek op duurzame stroom stikstof uit de lucht te laten binden om er mest van te maken. Zoveel dat er wel heel veel windmolens moeten komen als je heel Nederland van duurzame energie wilt kunnen voorzien, en toch kan het volgens duurzame energie-NGO Urgenda.

Hugense elders op Foodlog:

Het interview met Gijsbrecht Gunter, woordvoerder van Yara, in de PZC vanochtend wil ik jullie niet onthouden. Gijsbrecht heeft net als ik een goeie rekenmachine en wat Zeeuwse nuchterheid. Yara (kunstmest) is de zevende uitstoter van Nederland, lastig communiceren dus. Naast de gebruikelijke prietpraat over dat zij niet verantwoordelijk zijn voor het eindgebruik van kunstmest (..? dat zegt de handgranatenfabrikant ook altijd) en dat je koolzuur nu eenmaal nodig hebt voor een schuimkraag op je bier, komt Gijsbrecht al snel ter zake:

"Willen we alles vergroenen door aardgas te vervangen door groene waterstof”, gaat Gunter verder, "dan hebben we 2,2 gigawatt nodig, dat is 2200 megawatt. Ter vergelijking, dat is ruim vier keer het vermogen van de bestaande kerncentrale Borssele of de stroomproductie van zeshonderd grote windturbines. En dat alleen al voor Yara. De industriële vraag in de hele regio, dus inclusief onder meer chemiebedrijf Dow Terneuzen, is ingeschat op zeven gigawatt en zelfs tien gigawatt richting 2050.” Gunter realiseert zich dat dit een ongekende hoeveelheid is. De windparken Borssele 1 tot en met 4 voor de Zeeuwse kust tellen samen 171 windturbines; zeker drie keer zo veel zijn er nodig om Yara te kunnen voorzien.

Gaat het jullie een beetje dagen? Want als Dow en Yara aan de propeller gaan, dan hebben we alle andere olie, gas en elektriciteit nog van burgers en industrie. Waar moet dat dan vandaan komen? Want alleen Dow en Yara hebben al 2.500 van die molens nodig.... Dat is bijna 15x zoveel als we er nu plaatsen. En voor de goede orde, we hebben het alleen over Zeeland hè....

Toch maar kunstmest in Nederland blijven maken, vindt Gijsbrecht, want de Chinezen stoten per ton product veel meer uit. Ja, dat zal wel. "Anders boeren!!" roept de Zeeuwse Milieu Federatie. Maar hoe dan precies, dat vertelt het verhaal niet. Wat de gevolgen van dat "anders boeren" zijn? Niemand die het weet.

Niemand, helemaal niemand, heeft het over ons, over de burger. De afnemers waar al die industrie voor draait. Waar die boeren landbouwproducten voor maken. Dachten we nu werkelijk dat we door de boeren hier de licence to operate af te nemen, we minder productie genereren? Dat we minder zouden gaan consumeren? Nee natuurlijk. Zolang wij gewoon vlees, zuivel en sperziebonen in de winter willen, en dat willen we, vliegen we dat gewoon in. En als die Duitser zijn spullen niet van ons krijgt, dan haalt ie het wel ergens anders. Boeren weg, wel bouwen. Elektrisch rijden, dan kunnen we wel kunstmest maken. Paar windmolens in de Noordzee zetten, kunnen we wel op vakantie naar Thailand.

Alles moet kunnen, als de producent het maar even anders gaat doen.

Hier klopt iets niet, voelen jullie dat nou ook?

  • Deel
Druk af