De discussie na afloop draaide om de kwestie wie leidend is in de verduurzaming. Het bedrijfsleven, de consument, de overheid of de wetenschap? Een thema dat hier op Foodlog ook vele malen is uitgekauwd. Met al zijn vooringenomenheden komt het bedrijfsleven niet of nauwelijks in beweging en dat wat aan duurzaamheid gedaan wordt is veelal lipservice vanuit een defensief standpunt. De consument is niet geïnteresseerd en denkt bij duurzaamheid vooral aan ongemak en duur. De overheid heeft andere zorgen. En de wetenschap staat, volgens ingewijden vooral in dienst van het bedrijfsleven. Sinds duurzaamheid op de agenda wiebelt, sinds het rapport van de club van Rome, lijkt er, op en af, weinig verandert.
Ook gisteren bleek dat er weinig energie in het onderwerp zit. Het onderwerp wordt omgeven met machteloosheid, met een hoop woorden, met hier en daar wat militants van een NGO en verder veel arrogantie van de macht. Een mooi voorbeeld van het laatste was de reactie op een nieuwe filmpje van Milieudefensie over de nog lang-niet-groen-genoege-soja. In het filmpje worden ook Unilever en Albert Heijn aangepakt. En laten die nou ook in de zaal zitten. Gespreksleider Rupert Parker Brady hen vroeg of ze schrokken van het filmpje. Hun beider antwoord was nee, we zijn op weg, we doen ons best, en in 2015 moet het goed zijn. Je zou toch hopen dat ze hadden gezegd: Ja, daar schrikken we van en we gaan morgen meteen kijken wat we nog fout doen.
Dat terzijde. Wat me nu al een tijd opvalt in de duurzaamheidsdiscussie, gisteren hier op Foodlog en overal eigenlijk is dat er geen enkele belofte inzit. Ja op een betere wereld over tig jaar. Maar daar loopt, behalve een aantal wereldverbeteraars – die de belofte oppakken dat ze betere mensen zijn dan de niet-wereldverbeteraars – niemand echt warm voor. We leven in een wereld van instant gratification – we want it now – een wereld die we zo gemaakt hebben en waarin de uitgestelde beloning - als die trouwens al ooit in onze geschiedenis voorkwam - geen volle zalen trekt. Fly now, pay later.
Terug naar de belofte. Welke belofte dan? Voor het bedrijfsleven dat er meer verdiend gaat worden. Meneer Paul Polman van Unilever met zijn Sustainable Living Plan moet hebben uitgerekend wat zijn duurzaamheidsdoelstellingen en strategie gaan opleveren. Eén miljard meer gezondere consumenten (dankzij de Indiaase waterfilters), een gehalveerde footprint (de helft van de inkoopprijs), 100% duurzame landbouw van meer kleine boeren (het uitschakelen handelaren?). Ik ben benieuwd naar de spreadsheets. En meneer Albert Heijn? Hoeveel meer marge zit er op die producten en welke verschuiving van marktaandeel is er te zien tussen de natuur- en biologische winkel en die van AH? Ook hier ben ik benieuwd naar de antwoorden. Unilever en AH kennende, is er over nagedacht. Er is niet mis met het verdienen aan een betere wereld, maar ik wil weten hoeveel. Het zou als een mooi voorbeeld voor anderen kunnen gelden.
Welke belofte is er voor de consument? Nog niet erg substantieel. Ik heb ook nog steeds niet het gevoel dat de consument in de beleidsplannen van bedrijfsleven en overheid een serieuze plaats innemen. Tot op heden moet de consument het doen met de lange termijn belofte. Waar hij en zij op korte termijn alleen maar geconfronteerd wordt met minder gemak (afval scheiden, ledlampjes kopen, een autoloze zondag enzo) en duurder. Of om met ons aller Hendrik te spreken: gestaffelde brandstofprijzen en Schiphol dicht. Ja, daar zit niet zoveel belofte in. To put it mildly. Niet dat de consument tegen duurzaam is, maar de incentives ontbreken aan alle kanten.
En de belofte voor de overheid? Met alle respect voor de hard werkende en gepassioneerde ambtenaren, het is geen issue meer in het kabinetbeleid. De consument en het bedrijfsleven mogen niet meer betutteld worden (alleen mag er nog wat genudged worden, want dat valt niet op). Duurzaamheid levert politiek gezien niets meer op.
Kortom, er is geen beloofd land. Er is dus ook geen beweging. Ik spreek u over wat jaren wel weer. Weet iemand waar Al Gore is gebleven?
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Interessante gedachten van Polman over het kapitalisme.
Veel economische theorieën (wordt wel gezegd) zijn volledig geldig, als de omstandigheden maar bij de theorie passen. Maar het interessante is niet de situatie waar dat zo is; juist die uitzonderingen zijn interessant. Want die uitzonderingen vormen in de economie al snel de regel is mijn idee.
Bij iedere wetenschap geldt: een wet is geldig totdat hij is verworpen door nieuwe kennis. Zo was de zwaartekrachtwet van Newton slechts geldig tot Einsteins relativiteitstheorie. Bij de theorie van het kapitalisme komen dat soort zaken naar voren. Economie is daarnaast een wetenschap die weinig exact is. Feitelijk is het een sociale wetenschap.
Adam Smith stelde dat de markt mensen verplicht om zich sociaal te gedragen. Klinkt logisch, maar het gaat slechts op als mensen afhankelijk zijn. Als ze niet afhankelijk zijn van handelspartners is er geen enkele noodzaak tot sociaal gedrag*. Het is dan ook niet de markt die verplicht tot sociaal gedrag. Afhankelijkheid verplicht daartoe.
Polman: kapitalisme blijft de “greatest engine of prosperity ever devised.”
Wederom een halve waarheid. Het menselijk vernuft is de grootste welvaartsmachine die ooit is ontworpen. Daartoe moet dat vernuft wel beloond worden. Het communisme deed dat niet. Het kapitalisme doet dat uitstekend, maar dat is alweer een halve waarheid. Het doet dat alleen als je niet buiten de machtsstructuren valt.
Communisme gaat uit van het collectief belang met voorbijgaan aan individueel belang - met als gevolg collectieve armoede.
Kapitalisme (de ongebreidelde vorm) gaat uit van het individu, met voorbijgaan aan collectieve waarden - met individuele armoede als gevolg.
* In die situatie is sociaal gedrag een concurrentienadeel tov anderen die zich niet-sociaal gedragen.
"..Coalitions of this kind need the active involvement of NGOs to mediate discussions and ensure that the interests of civil society are fully factored into solutions..."
FoodLog comes to mind.
".. growth strategies that businesses pursue will have to be more inclusive..." en daar komt hij net achter?
You're not kidding!
Voor de liefhebber. In het McKinsey-krantje een artikel van Paul Polman, ceo van Unilever. Interessante uitspraak ergens midden in:
But what we have experienced over recent years is not, in my view, so much a crisis of capitalism as a crisis of ethics.
Het hele stuk, hier:
http://www.mckinsey.com/en/Capitalism/Paul_Polman.aspx
En ja, bij die uitspraak kan je nog veel dingen denken.
De 40x270 mrd. (10.8 biljoen) voor een duurzaam Europa klopte, maar Wouter heeft ook gelijk:
"Als we allemaal 1,5% van ons inkomen zouden gebruiken voor de aankoop van aandelen in de ondernemingen die de investeringen (in duurzaamheid) moeten doen, dan gaat het lukken."
Is wel een mogelijke weg, het risico voor de burger wordt er alleen bepaald niet minder door.