Ook in eten horen we tegenwoordig van alles over duurzaam. Ons ministerie dat vroeger nog ging over boeren en vissers - Landbouw eN Visserij (LNV) - maar tegenwoordig over Eten, schreef zelfs een nota over 'duurzaam eten'. Iedereen praat erover, maar niemand weet wat het is.
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Waarom dan al die 'waarden' niet uit elkaar getrokken? Sterker nog: waarom praten over waarden? Een consument heeft geen 'waarden', maar vindt iets en kan andere dingen gaan vinden naarmate hij meer meer weet. Waarom niet gewoon vertellen hoe ieder product in elkaar zit? Die biokip leeft zus en die andere zo en vertelt ons door zijn gedrag dat hij zo-en-zo tevreden is met zijn bestaan.
Waarom die hang naar simplisme? Nog anders: maakt die het niet heel complex?
Dat is inderdaad een hele goede vraag. En daarom compliment voor je site en voor de strijd die je strijdt. We moeten de opkomst van zaken als Orthorexia, Stadslandbouw en dakmoestuinen sociologisch duiden. Ik zie het als een reactie tegen globalisering (lange voedselketens) en ja, wellicht ook door kennis die ons in de war brengt. Die biologische kip van 12 weken vertegenwoordigt vele andere waarden en kan dus niet worden afgerekend op alleen CO2 uitstoot per kilo vlees oid.
Tuurlijk Bart, je laat me glimlachen. Maar toch ... ik laat je niet ontkomen.
De onduurzaamheid van die kip is uiterst reeel en heeft niet zoveel te maken met het feit dat ik door mijn kennis in de war zou zijn geraakt. Het heeft er meer mee te maken - = mijn hypothese - dat we het publiek de werkelijkheid niet durven te laten zien. Hoe komt dat? Dat is de meest interessante vraag.
Beste Dick, prachtig hoe jij, altijd geinformeerd, eea doorprikt. Ook ik had het stuk over Roel in t Veld gelezen (prachtige titel; "Kennis maakt ons in de war"). En je zou het programmaplan van Proeftuin Amsterdam eens moeten lezen welke overwegingen we maken. Natuurlijk is het niet simpel. Duurzaam betekent voortdurende afweging tussen de P's; biologisch is niet per definitie duurzamer. Ook veranderen onze inzichten en dus keuzes door de tijd. Maar je wilt ook een handelingsperspectief aan grote groepen bieden. Moeten we dan toch niet af en toe simplificeren? Niet iedereen is immers zo geinformeerd als Dick Veerman.
Bart, in punt 1 leg je m op de stip: een diervriendelijke kip is een onduurzaam rampje naast een 6 weeks ploffer. Die 12 weeks biologische eet 12 weken van graan dat met een lager rendement groot werd. Hij eet bovendien ook al geen beendermeel, terwijl dat zijn welzijn ten goede zou komen.
Toch ook een bias?