Kleinschaliger teeltsystemen en veel diversiteit aan gewassen
Dit is goed nieuws voor de duurzame teelt. Nu kunnen we echt aan de slag met kleinschalige teeltsystemen met veel diversiteit aan gewassen. Met hulp van precieze landbouwtechnieken en oogsten met robots of drones wordt zelfs een voedselbos rendabel. Voor monoculturen zoals kruiden en bladgewassen biedt verticale landbouw met ledverlichting perspectief. De emissies naar bodem, water en lucht verdwijnen. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn niet meer nodig.
Op dit moment zijn enkel de efficiëntie van het systeem en de opwekking van duurzame energie nog een beperking voor die nieuwe wereld. Over 10 jaar ziet dat er waarschijnlijk veel kansrijker uit.
Wanneer ik denk aan duurzaam voedsel, denk ik zeker niet aan zo’n lompe tractor die al het bodemleven onder zijn banden vernietigtTechnologie, plantaardig eten en mensenmest
Ik geloof dat technologie een grote driver is achter duurzame voedselproductie. Maar daarmee zijn we er nog niet. Op dit moment gebruiken we onevenredig veel land voor het voeden van onze productie- en huisdieren. Als we overschakelen naar een plantaardig voedingspatroon, lost dit veel van onze problemen op. Met een volledig biologisch plantaardig voedselsysteem kunnen we die toekomstige 10 miljard mensen voeden met slechts de helft van het huidige landbouwareaal wereldwijd. Bij deze transitie hoort een aanpassing van de mineralenketen. Het grote lek zit momenteel bij onszelf. De mensenmest moet terug naar de akker. Daarmee maken we ons voedselsysteem vele malen efficiënter en duurzamer.
Binnen dit nieuwe voedselsysteem wordt de landarbeider mogelijk weer hot. Want een plantaardig voedselsysteem vrij van chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest, drijfmest, antibiotica resistente bacteriën en fijnstof is veel aantrekkelijker voor de arbeidsinzet van mensen. We moeten nu menselijke arbeid in het huidige landbouwsysteem steeds dieper uit Oost-Europa halen. Afwisselend werk in een zuivere, gezonde omgeving van een voedselbos, is een stuk aantrekkelijker voor veel Nederlanders.
De mensenmest moet terug naar de akkerDe helft van het landbouwareaal terug naar natuur
Door ons te richten op het produceren van echt duurzaam voedsel, kunnen we de helft van het landbouwareaal wereldwijd teruggeven aan de natuur. Dit zal op de meeste plaatsen een eenvoudige opgave zijn. De natuur is bijzonder veerkrachtig en intelligent en zal zich over het algemeen uit zich zelf ontwikkelen op de best passende manier. Zo kan in Nederland bijvoorbeeld het veenweidegebied zich na vernatting weer tot veen gaan ontwikkelen. Een uitstekende manier om CO2 duurzaam en natuurlijk vast te leggen.
In deze duurzame wereld stoppen we het gebruiken van dieren alsof het gevoelloze dingen zijnTot slot krijgen we op deze manier een voedselsysteem waar we trots op kunnen zijn. Waarbij we voor geen enkel onderdeel weg hoeven te kijken. In deze duurzame wereld stoppen we het gebruiken van dieren alsof het gevoelloze dingen zijn. Geen duizenden varkens meer, opgehokt in anonieme stallen. Geen stalbranden meer, geen pandemie ontstaan vanuit de intensieve veeteelt. Nee, met dit voedselsysteem kunnen we van a tot z vrede hebben. We respecteren onze leefomgeving door ons zo klein mogelijk te maken. Dan ontstaat er meer ruimte, zelfs met 10 miljard. En kunnen we allemaal eten, zonder knoop in onze maag.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Klopt. Al vraag ik me af of veel Nederlanders extra in de landbouw zullen gaan werken hierdoor (misschien als verplicht schoolproject voor de bovenbouw van de middelbare school?)
Een bepaalde mechanisatiegraad toch heel handig, noodzakelijk.... Maar dan de tractor op waterstof.... zonnepanelen en kleine bladloze ('doos')dak-windmolens (3x rendabeler dan panelen in de nieuwste ontwerpen, energie leverend dag en nacht, kostbare aardmetalen minimaal).
'Duurzaam voedsel' heeft ook een consumptie kant: duurzame gezondheid. Afwenden van 'welvaarts'ziekten met hun high processed foods, massa productie met veel schadelijke (afbrekende) chemie en raffinage, veel 'vrije' fructose (als in frisdranken... en verborgen)... veel geraffineerde omega-6 olie, overal in verwerkt... te veel zout en/of te weinig hydratie.... toxines.... En veel te weinig van wat nodig is.
Een enorme industrie macht en invloed... eigenlijk Wall Street bepaalde politiek daardoor (zich zelfs vertalend in het jaarlijkse 'Koninklijke Ontbijt' op scholen met allerlei Unilever producten en fabrieksbrood.... 3x Hoera voor het tegenovergestelde van wat ik zou aanbieden als nationaal voorbeeld)
En dan komen we op de consument zelf terug. Kennis, ondersteuning, opvoeding, motivatie).
Ook biologische bietsuiker blijft 50% fructose. Aardappels, brood en rijst, zout en suiker, biologische zonnebloemolie, margarine - biologisch snoep zelfs - etc, blijven aandachtspunten.
(er zijn grote verschillen tussen supermarktbrood of ambachtelijke desem, tussen witte rijst of niet gepolijste zwarte (bruine, rode) rijst, die pieken vermijden en antioxidanten en vezels toevoegen... in het geval van desem - en alle fermentatie - ook schadelijke stoffen omgevormd, nieuwe goede stoffen toegevoegd). (ps de nieuwe glutenvrije hype is een enorme wetenschappelijke scam... échte desem - niet in de super of bij Bakker Bart verkrijgbaar, die voegen wat desempoeder toe - meestal veel beter - gluten is niet het enige stofje, maar 1 van de 7 in tarwe bij PDS...)
En ook biologische frites gebakken in biologische O6 olie blijft ongezond. 3 slechte factoren gecombineerd:
die olie, zout, en zetmeel. Zonder compenserende stofjes - zoals vitamine C en flavonolen. De fructose productie in het lichaam zelf verhogend. ATP output door de mitochondria verminderend... waardoor weer meer fructose geproduceerd.
Een fructose-combi spiraal die kan leiden tot vele kwalen (en o.a. via ureumkristallen afzetting leidend tot Ameloyd plak en Tau in de hersenen => Alzheimer). Waarbij vrije radicalen en hormoon verstorende stoffen een grote rol. Zoals landbouwgif.... (maar ook Tefal/ ILAG enzo - niet keramische - anti aanbakpannen, verpakkingen, chemie - en fijnstof uit verkeer en industrie...)
Het humane Duurzame totaalplaatje complex... zelfs met 'biologisch'... (ben zelf voorstander van een 3 sterren systeem, het hoeft niet perse onder die strikte biologische regels - waarbij wild geschoten/ verantwoord gevangen vlees/vis niet biologisch of 2/3 sterren is... absurd... de bio industrie is het probleem)
De zee als alternatieve voedingsbron zou ons als zeenatie toch ook aan het hart moeten liggen... deels ook al die uitgespoelde nutriënten terug winnend... Kan het IJsselmeer daarnaast niet voor gebruikt worden Mark Soetman ?
Sterke vraag Ton. Ga ik even over mijmeren.
Helaas Mark,
Ik kan me er wel iets bij voorstellen maar voor niet Beta man, snap ik het in deze context niet helemaal. P is eindig afhankelijk van de voorraad die te mijnen is. Energie is eindig zolang we kunnen afnemen van de zon. Zuinig omgaan met beide is van belang, maar in hoeverre zijn deze eindige voorraden uit te rekenen met veel onbekende data en dan ook begrijpbaar voor niet Delftenaren? Uiteraard is de hoeveelheid mest die we in NL op de bodem gedeponeerd hebben erg groot en die mest komt door input van elders en is met HB geteeld en tegelijkertijd is daarbij ook veel energie verloren gegaan. Dus we moeten anders omgaan met onze aardkloot, maar waarom gaat jouw bloed nou koken van mijn reacties? Ligt het aan mijn onbegrip of aan het door jou voorbij gaan van besef dat niet iedereen op gelijke kennisvoet staat als jij op het gebied van massa balans en thermische evenwichten .
Maar Ton, ik doe niet anders. De wetten van de fysica zijn hard. Wet van behoud van massa. Energie. Die kunnen simpelweg niet op de helling zonder baanbrekend voortschrijdend inzicht in deze materie. ‘The buck stops there’.
#67 Mark,
Als je niet uitlegt is je weerwoord betekenisloos.