Raw water is ineens een nieuwe trend in met name San Francisco, schreef de New York Times. Het bedrijf Live Water bracht dit op de markt, met de nodige marketing er om heen. Oprichter Mukhande Singh vindt in een filmpje een prachtige bron met schoon water en neemt gelukzalig een slok. Zijn bedrijf verkoopt speciale glazen flessen om zelf water in op te vangen of gevuld met Live Water om thuis te kunnen drinken. Tegelijkertijd benadrukt het bedrijf dat ons gewone drinkwater vervuild is met onder meer fluoride, medicijn- en zeepresten.

Gevaarlijke trend
Allerlei experts wezen in de media op de gevaren van deze trend. Mensen moeten niet gaan geloven dat kraanwater onveiliger is dan water uit een onbekende bron. Gezuiverd water heeft in Westerse landen ziektes laten verdwijnen waar onze voorouders in grote aantallen aan overleden. Ontwikkelingslanden kampen nog steeds met het probleem van vervuild water en de daarbij komende ziektes. Een gevaarlijke trend dus, want hoewel er bronnen zijn waar het water veilig uit is, kun je aan alleen een helder sprankelend stroompje niet zien of het veilig is of niet.

Gecontroleerd kraanwater
Maar ruim een week later is het geheim achter Live Water ontrafeld. Het door Live Water verkochte water blijkt in de stad Madras in Oregon gewoon uit de kraan te komen en wordt goed gecontroleerd. Op de website van Live Water staat dit inmiddels ook vermeld: "De stad Madras, Oregon, vertrouwt zo erg op het water dat ze het onbewerkte Opal Spring Water al een halve eeuw uit de kraan drinken." De kosten van het rauwe water zitten vooral in de speciale glazen flessen, gekoelde trucks en de opslag.

Naar Nederland is de trend - tot op heden - nog niet overgewaaid. Nederlanders lijken niet uit beekjes in het bos te drinken, maar het gewoon te houden bij het veilige kraan- of flessenwater, van een kwaliteit waar ze in ontwikkelingslanden om zitten te springen.
Dit artikel afdrukken