Voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland vreest dat komende winter tuinders zullen failleren door de hoge gasprijs. Een crisisteam met telers, Rabobank en partijen met kennis van energie en teelttechnieken moet oplossingen bedenken voor de ruim 3.100 gespecialiseerde Nederlandse tuinbouwbedrijven. Ruim 1.250 bedrijven verbouwen tomaten, paprika's en komkommers of planten en bloemen in kassen die met gas worden verwarmd.
De vuilnisbak is momenteel de grootste klant van de glastuinbouwAnders dan de Franse overheid die de gasprijs voor consumenten en bedrijven bevriest en zelf het verlies neemt, laat de Nederlandse de markt zijn werk doen. Daardoor schieten in Nederland de prijzen van gas omhoog. Telers besluiten daarom hun bestellingen bij toeleveranciers te annuleren. Ze zeggen hun bestellingen bij de opkwekers van tomaten-, komkommer- en paprikaplanten af. "De vuilnisbak is momenteel de grootste klant van deze bedrijfstak"', zegt een woordvoerder van Glastuinbouw Nederland. Telers zetten hun kassen niet meer vol. Om uit de kosten te komen, zouden ze hun verkoopprijs moeten verdubbelen, maar dat is in de markt nauwelijks haalbaar. Consumenten kopen hun spullen dan niet meer en de retail staakt daarom de inkoop op voorhand.
Tomatenteler Alfons van den Hoek uit het Brabantse Dongen heeft een oplossing. Hij vult twee derde van zijn kas met tomaten. Voor de rest zet hij producten die geen warmte nodig hebben: rucola, spinazie en bloemkool. Van den Hoek realiseert zich dat zijn overlevingsstrategie een doekje voor het bloeden is. Nog afgezien van de sterk dalende bloemkoolprijs als veel tuinders zijn strategie volgen, realiseert hij zich dat zijn leverancier onder druk komt te staan. "Die is dan meer geld kwijt aan de inkoop dan hij verdient aan de verkoop. Dat kan niet lang goed gaan."
De dure groenten ga je komende winter betalen - of niet meer kopen - bovenop de circa €900 hogere energierekening die je volgens het Nibud kunt verwachten om je huis te verwarmen en te koken. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt vanmorgen dat consumentengoederen en -diensten in september 2,7 procent duurder waren dan een jaar eerder. In augustus was de inflatie 2,4 procent. "Onder andere de prijsontwikkeling van gas en elektriciteit zorgden voor een hogere inflatie", schrijft het bureau. De Volkskrant signaleert paniek onder consumenten die massaal naar energieleveranciers bellen met vragen over hun contract. Bij Independer koos de afgelopen maand 22% van de consumenten die een nieuw contract afsloten voor een driejarig contract. Vorig jaar was dit nog 5%. Zeven keer zoveel consumenten als vorig jaar kozen voor een vijfjarig contract.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wouter #75 1 miljard GMO? weet je nog wat de titel was van dat artikel op Foodlog? 'Wat gaan we doen met 100 miljoen'.
#68 Henric, ik heb de laatste dagen nog niemand met feitelijke cijfers over contracten lang of kort zien komen. De schattingen lopen uiteen van 30 tot 75% langdurige contracten. Of men weet het niet of men heeft er geen belang bij om het te delen.
#75 Wouter, LED’s zijn nog lang niet uitontwikkeld. Er is nog onvoldoende kennis over optimale spectra per gewas. Na veel trial and error wordt er nu pas echt fundamenteel onderzoek gedaan. Iedereen dacht dat het vrij makkelijk was, maar de werkelijkheid is weerbarstiger. Dat planten zo lekker groeiden onder SON-T had vooral te maken met stralingswarmte van die lampen. Nu komt het er op aan welke lichtkleuren optimaal zijn voor groei en daar weten we nog te weinig van. Mooie spinoff van dit onderzoek is dat bepaalde kleuren weerbaarheid tegen schimmels en plaagdieren bevorderen, waardoor minder gewasbescherming nodig is.
De tuinbouw heeft een missie om naar fossielvrij te gaan, vrijwillig of onder dwang. Dat gaat met kleine stappen, omdat je nieuwe technieken steeds weer moet uitproberen voordat je ze op grote schaal kunt toepassen. Er zijn veel verhalen van ondernemers die door snelle innovaties failliet zijn gegaan. Dus stap voor stap is ook een manier van risicobeheersing.
Natuurlijk zijn er ondernemers die de lichtintensiteit verhogen door SON-T te vervangen door LED. Daarmee nemen zij bewust risico’s. Dus je kunt ondernemers niet over een kam scheren.
Wouter en Piet, soms is het gewoon zo: niet alle humeuren verdragen elkaar.
En het is zeker waar: Wouter brengt zijn bijdragen graag vanuit zijn perspectief. Piet kijkt met een verfrissende Nederlands-Aziatische blik naar ons land en de rest van de wereld. Voor mij in ieder geval heel leerzaam.
Maak alsjeblieft geen ruzie. Het detoneert zo in draden. Wissel via elkaars profiel tel.nrs uit en bel even per WhatsApp om jullie irritatie naar elkaar uit te spreken. Daar komt vrijwel altijd iets moois uit.
Ach, Piet, ik weet dat je hieronder eens iets hebt verteld over 'dat ik niet weet waar het over gaat'. Maar je bent zelf ook weinig inhoudelijk. En ik leer heel graag, vergroot nog liever mijn kennis, en scherp graag mijn opinie aan op basis van harde kennis. Dus, tell me!
Wat zit je dwars? Ja ik deel ook wel eens mijn opinie en probeer dat altijd in te leiden met "ik denk" of "voor wat het waard is". Dus "voor wat het waard is", mijn zakelijke activiteiten zijn erg breed, maar in teelt zit ik niet (en zal ik ook nooit doen). Her en der wat in verwerking en technologie. Als je wilt dan zal ik een disclaimer plaatsen als ik iets over mijn zakelijke belangen vertel. Dit laatste doe ik overigen ongelofelijk weinig. Zoals je al zegt, boring. En mijn #75 gaat toch echt wel over deze lijn, gewoon inhoudelijk, met en sausje opinie erover.
#76 kijk als er leuk geld is verdiend en nu het dan even lastig is, dan is dat part of the game. Toch? Varkenshouders hebben ook goede en slechte jaren. En die warmtenetten? Dat zou onze infrastructuur 2.0 moeten zijn, betaald door de gemeenschap en in beheer van de gemeenschap. Natuurlijk kan dat voor een individuele ondernemer niet uit.
Veel reacties van Dhr de Heij op Foodlog gaan niet over het onderwerp van de draad, maar direct of indirect over hemzelf. Of zijn zakelijke activiteiten. Over zijn irritaties, over zijn opvattingen, etc. Boring.