Joseph J. Colella is een bariatisch chirurg in de VS. Hij schrijft een column in de Huffington Post waarin hij het fundamentele onbegrip aan de orde stelt dat dunne mensen hebben ten aanzien van dikke mensen.

Hij doet maagbypasses en maagverkleiningen bij heel dikke mensen en komt voortdurend in aanraking met de gevolgen van de Amerikaanse obesitasepidemie. In de VS is inmiddels tweederde van alle volwassenen te zwaar of obees. Hoe zwaar zij het dag-in-dag-uit hebben wordt maar niet begrepen door de dunnerds. "To put it plainly, skinny people just don't get it".

De meeste mensen hebben geen ingebouwd waarschuwingsmechanisme dat zegt 'je hebt genoeg, stop nu met eten'. Die worden te dik. Dunne mensen niet, want zij kunnen juist wel stoppen.

Dikke mensen raken in een negatieve spiraal: "Mensen zijn geprogrammeerd om te overeten en blootstelling aan het westerse dieet met suiker en vet versterkt die neiging nog eens. De viceuze cirkel van overconsumptie begint met vet, dat leidt tot ontstekingen, die veroorzaken celschade, epigenetische veranderingen, toegenomen eetlust, insuline- en leptinerestistentie en gewichtstoename. Voor de meeste mensen betekent het: enorme gewichtstoename."

Dunne mensen begrijpen niet dat ze anders in elkaar zitten dan dikke. Zij kunnen iets wat dikkerds niet kunnen. Dàt moeten de dunnerds eens leren snappen. Colella vraagt dan ook om mededogen voor de dikke medemens in plaats van gesnoef dat je toch makkelijk kunt afzien als je dat echt wilt of karakter toont. Dik worden zit dieper dan 'karakter' tonen.

Fotocredits: ViewMinder
Dit artikel afdrukken