Nee dus, het is weer nep. Ik heb er expres geen plaatje bij gedaan, want dan is het te gemakkelijk. Wat is namelijk het eerste ingrediënt voor deze duizendjaar oude visschotel?
Zucht, 5 trostomaten. Verder platte peterselie, olijfolie, ui, knoflook anjsovisfilets, kabeljauw, laurierblad en witte wijn. Het is vast nog eetbaar ook. Maar.....
Welke halve zool heeft dit nu weer opgeschreven? Tomaten kennen we pas na de ontdekking van de Amerika's, dus na 1492.
De vroegste kwamen aan het begin van de 16e eeuw naar Spanje en Portugal, iets later ook naar Italië. Best lang geleden dus. Maar geen duizend jaar. Zinloze en onjuiste informatie. Maakt die foute informatie dit recept lekkerder? Venetië spannender? Nee toch.
Het zal dan ook niemand meer verbazen dat ze hier - ongetwijfeld ook een duizendjaar oud recept - voor polenta bij adviseren.
Maïs, ook pas in Europa gekomen na de ontdekking van de Amerika's. Grrrrrrrrrrrrrr!!!!!!!
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
of ze nou denken dat ze een eeuwenoud recept koken of denken dat ze een lekkere kant en klaar maaltijd hebben... genaaid worden ze toch wel
Ze zouden zich bij AH wel wat beter in de geschiedenis van het voedsel kunnen verdiepen. Aan de andere kant, het is toch ook al mooi als de Allerhande-lezer met dit recept aan het kokkerellen slaat i.p.v. een (half)kant-en-klaar maaltijd te kopen.
Arend H, in een komend nummer van Archeologie Magazine een kookrubriek van mijn hand over de tomaat in Europa. (Pommo d'oro slaat dus op die gele meegebrachte tomaat, niet op Pomme d'amour, een Franse afgeleide). Hoe het precies in de Amerika's zit weet ik niet, dan moet ik Food in Antiquity citeren, maar dat is een boek uit 1969, en wellicht staat er meer in Alan Davidson, maar die is qua archeologica niet altijd correct. Jammer dat Nick Trachet zeilt, die weet ook veel. Dus hier FiA: "the name is of Mexican Indian origin and this area was probably the centre of domestication, but studies of Mecian cave remains as far back as 7000 BC have as yet produced no trace of it. Peru has little to offer, there being no remains from excavations. though at least one pot depicting tree tomatoes exists, dated to c 500 BC. One possible reason for its lack of popularity was that it did not keep well; the early inhabitants could peserve their potatoes and their beans as wel as their gourds, but tomatoes soon perish.
So perhaps these were simply gathered hwan in season and no real cultivation was attempted."
De laatste zin van je quote slaat alleen op de Verenigde Staten, want hier is de tomaat al in de 16e eeuw in Spanje en Italië gegeten, pas later in de Lage Landen.
deel 3 Lizet, ik begrijp erg wat je zegt over van elkaar overschrijven en een gebrek aan exactheid als het gaat om feiten. Bij wat verder zoeken vond ik ook onderstaande tekst. Dus werden tomaten in Mexico nu wel of niet gegeten duizend jaar geleden?? Veel tegenstrijdige teksten dus en geen idee wie de waarheid spreekt!
""Wild tomatoes originate from the Andes Mountains. Ancient Indians ate them, but did not cultivate them. But when the tomatoes had reached Mexico, the Aztecs were very pleased of it and called it "xitomatl" ("tomatl" in Nahuatl, their language, meant "berry"). The sauce made from these fruits turned quickly in a basic ingredient of the Aztec cuisine. Spanish conquistadors were so pleased by the taste of the sauce that they sent the tomato seeds to Spain, Caribbean and Philippines. But these vegetables got their current status only at the end of the 19th century.""
toch niet zo waarschijnlijk wat ik hier boven schreef, Vind nu dit over de tomaat: De Spaanse conquistadores stuurden planten met kleine gele vruchten, die in het Nahuatl, de taal van de Azteken xitomatl, werden genoemd, naar Spanje. De als giftig beschouwde planten werden als sierplant geteeld. Rond 1750 kwam men er in Italië en de Provence achter dat de gele vruchtjes, "pomo d'oro" of gouden appel in het Italiaans, eetbaar waren. Door kruisen en selecteren kreeg de tomaat de rode kleur en vanaf 1850 is het een veelgebruikte groente in de Europese keuken.
Kennelijk is de plant via Europa een onderdeel geworden van de Mexicaanse keuken...en dan kan het recept inderdaad niet zo oud zijn.