'Ongekend menselijk lijden'
Uit de analyse van meer dan 40 jaar aan data over onder meer energieverbruik, temperatuur, bevolkingsgroei, ontbossing, ijsmassa en emissies blijkt dat zonder ingrijpende veranderingen in ons handelen "ongekend menselijk lijden" onvermijdelijk is. "Uit de gegevens die wij hebben is het duidelijk dat we worden geconfronteerd met een klimaatnoodtoestand," aldus Thomas Newsome, een van de auteurs.
De verklaring is gepubliceerd in het wetenschappelijke blad BioScience. Bij de ondertekenaars staat ook de Nederlandse hoogleraar Thijs Kuiken (Erasmus MC). Op Scientias.nl zegt hij: "Deze noodkreet is nodig omdat onze maatschappij (burgers, bedrijven, instituten en de regering) ondanks de uitstekende informatie van rapporten van het IPCC en IPBES nog maar mondjesmaat de nodige veranderingen doormaakt. Wat betreft luchtverkeer blijven burgers bijvoorbeeld teveel vliegen, wil Schiphol uitbreiden, en lijkt de regering verdere uitbreiding van luchtvaart in Nederland toe te gaan staan. Wat betreft eten blijven burgers teveel voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong eten, lobbyt de bio-industrie en de veevoederindustrie (via boerenprotesten) voor handhaving van de intensieve veehouderij, en lijkt de regering te zwichten. Ook in de medische wereld is men onvoldoende van de noodzaak doordrongen om te veranderen. En dat terwijl er een hoge ziektelast is die nog hoger zal worden door luchtverontreiniging, hittestress, en uitbreiding van door vectoren overgebrachte infecties als onze maatschappij op huidige voet doorgaat.”
'Call to action'
De wetenschappers zien hun noodkreet als een 'call to action' aan de hele mensheid. Zowel individuele burgers als bedrijven en de politiek kunnen hun steentje bijdragen. Zes maatregelen kunnen helpen het tij van de klimaatcrisis te keren, schrijft Scientias:
- Fossiele brandstoffen vervangen door schone en hernieuwbare energiebronnen. Ook moet er een CO2-belasting komen om het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen
- De uitstoot van broeikasgassen verminderen waaronder methaan, fluorkoolwaterstoffen (hfk’s) en andere kortstondige verontreinigende stoffen
- Stop ontbossing en herstel en bescherm ecosystemen die een grote bijdrage leveren aan de opslag van kooldioxide
- Eet voornamelijk plantaardige en minder dierlijke producten en verminder voedselverspilling
- De winning van materialen beperken en doelen die gericht zijn op het bruto binnenlands product afwenden
- Stabiliseren van de wereldbevolking
Belangrijk is het volgens de wetenschappers dat deze maatregelen "beleidsmakers en het publiek beter in staat zullen stellen om de omvang van de crisis te begrijpen, prioriteiten te stellen en de voortgang bij te houden." Want er is de afgelopen 20 jaar wel degelijk voortgang geboekt, denk aan de opkomst van wind- en zonne-energie of de daling van het geboortecijfers. Maar het gaat aanmerkelijk langzamer dan de wetenschappers hopen, en de klimaatverandering gaat juist sneller dan verwacht. En dus is 'snelle actie' nu noodzakelijk om "het leven op Planeet Aarde, onze enige woonst, te laten gedijen," aldus De Standaard.
Status quo
"Mensen hebben laten zien dat ze hun gedrag snel kunnen veranderen," zegt Kuiken. "Wel maak ik me zorgen om die organisaties (zoals de fossiele energiesector, de luchtvaartindustrie, en de intensieve veehouderij en geassocieerde veevoederindustrie) die belang hebben bij de status quo. Ook hebben de meeste mensen een behoudende natuur, en zijn ze dus niet gemakkelijk bereid om hun gedrag te veranderen."
Eind september stuurde een Europese klimaatsceptische groep VN-chef Guterres een oproep om de angst voor klimaatverandering niet al te serieus te nemen. Hun zogenaamde Europese Klimaatverklaring werd getekend door 500 mensen.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Op internet circuleren talloze teksten waarin CO2 uitdrukkelijk niet als boosdoener aangemerkt wordt. Ik heb de neiging de CO2 kwestie meer als een miljarden business te zien, die ten koste gaat van natuur.
El Gore, nog rijker dan die al was, lacht in zijn vuistje. Sorry, nog steeds geen ijsvrije noordpool.
Giftige spaarlampen, LED lampen, misschien ietsje beter maar hoe zou het komen dat ik depressief van die dingen wordt.
Peperdure windmolens waar alles voor moet wijken en waar steeds meer kritische geluiden over te vinden zijn.
Natuurlijk wil ik dat de generaties na mij het beter hebben dan ik, alleen vraag ik me serieus af wat voor oorlog (de 'weg met ons' oorlog?) er op dit moment woedt.
Jeroen (#23), ik stuur je het artikel waarin ik mijn schattingen m.b.t. West Afrika voor (min of meer) beschermde natuur, huidige uitgeboerde gronden en potentiële situatie bij intensieve landbouw bij gebruik van kunstmest in context geïntegreerd bodemvruchtbaarheid beheer geef. Aan de basis van dat laatste staat b.v. één van mijn proeven; ééntje die 10 jaar duurde.
Cruciaal is, wat mij betreft, dat voor onaangetaste natuurlijke vegetaties, bossen in het bijzonder, uiteindelijk (veel) meer koolstof in de bodem zit dan er in bovengrondse en ondergrondse levende biomassa van houtige gewassen is opgeslagen. Hoe hoger de exploitatie frequentie, hoe minder opslag. De hoeveelheid neemt exponentieel af bij toenemende frequentie!
Via "duurzame" landbouw met kunstmestgebruik en goed bodembeheer, krijg je nooit zoveel in de bodem als via permanent bos.
#30 Eens Hans, dat nieuws alleen maar een klikmachine is geworden. Kwam in een andere draad ook naar voren. Dat het vroeger niet was wil ik niet aan. Propaganda bestaat en media heeft altijd stromen gehad. Staat een medium een krant ook niet centraal in Toen was geluk nog heel gewoon?
Daarom geeft ik tegengas over je opmerking over Google en Youtube.
Hopelijk pakt de draad weer op waar we in #23 en #24 verbleven waren.
#29 Nee, Jeroen. Dat is het niet. Nieuws heeft een andere valentie gekregen. Het moet primair aandacht trekken in een tijd dat het binnen enkele minuten world wide aandacht moet scoren.
Nieuws, waar of niet waar, is een consumptie-artikel. Met dank aan internet en de IT-ontwikkeling. Verificatie is minder interessant geworden. Sterker, verificatie van fake nieuws wordt afgestraft (VS).
Nederland kende het louche tabloid systeem uit de UK niet, dat zelfs daar de politiek beïnvloedde.
Maar nu, niet alleen in Nederland, maar letterlijk mondiaal, is nieuws tabloidconsumptie geworden. Pulp.
Qua echt journalistiek onderzoek en serieuze nieuwsgaring komen hier nog maar 2 nieuwsmedia bovendrijven. NOS zeker niet. Wel NRC en het christelijke TROUW. (*)
En die zijn te saai voor media fun.
(*) Ik vergat Foodlog.
Foodlog als nieuws- en opinie--medium tracht met 'opa's' en hen die nog nat achter de oren zijn, en wat er tussen bengelt, op een integere wijze aan waarheidsbevinding te doen en zeer bescheiden en voorzichtig richting te geven.
#28 Ja Hans, die good old propaganda van vroeger is veul beter, ik weet het.
Als het met inkt op papier gedrukt stond is het gelijk een stuk betrouwbaarder. #metdewaarheidindehand
What's new?