Namens de Farmers Defence Force (FDF) sprak Daniëlle Hekman de Duitse boeren toe in Bremen. Omroep Brabant brengt een reportage over boer Kees Schoenmakers (FDF) uit het Brabantse Vessem die 900 kilometer op en neer naar Bremen reed met zijn trekker.

De Duitse boeren grijpen de Internationale Grüne Woche aan om boosheid en verontwaardiging te laten horen. De Grüne Woche is de jaarlijkse Duitse voedsel- en landbouwbeurs die gisteren in Berlijn weer van start ging. Het festival waarin de producten van boeren centraal staan, bestaat al bijna 100 jaar. Het is al vele jaren omgeven door protesten van milieuactivisten. Meestal keerde het publiek zich tegen de landbouwindustrie en het te weinig strikte milieubeleid.

De boeren keren het om. Ze zijn boos op het beleid van de overheid ten aanzien van nieuwe dierenwelzijnseisen, nieuw mestbeleid en beperkingen op het gebruik van pesticiden. Nieuwe maatregelen drijven hun kostprijzen zodanig op dat ze vrezen economisch geen toekomst meer te hebben. Als zij het bijltje erbij neergooien, zal Duitsland eten uit het buitenland moeten importeren. Dat vinden ze een absurditeit voor zo'n mooie en nu al duurzame landbouwnatie.

Het is de derde keer in de afgelopen maanden dat tractoren zich massaal in de Duitse steden laten horen. Een opvallend verschil met de Nederlandse protesten is dat de acties beperkter de voorpagina's van de grote kranten halen.

Angst voor radicalisering
Op Der Tagesspiegel is een uitgebreid gesprek te lezen tussen boer Dirk Andresen (Land schaft Verbindung, zie ook zijn video hieronder) die vertelt dat boeren met het groene en dierenwelzijnsbeleid failliet zullen gaan en de Groene politicus Anton Hofreiter (voorzitter van de Groenen in de Bundestag) die hem vertelt waarom dat nieuwe beleid er volgens hem toch moet komen.

Hofreiter zegt dat het in het eigenbelang van de boeren is om beter met dieren en het milieu om te gaan. Andresen maakt duidelijk dat dat niet gaat als boeren economisch niet beschermd worden door hun afnemers of de politiek. Hij eindigt met een gedachte over de politieke keuze die boeren zullen maken als er voor hen geen oplossingen komen. Ze zullen rechts-radicaliseren. Dat formuleert hij als volgt: "We moeten succes hebben met onze beweging. Als we er niet in slagen om samen een sociaal contract te ontwikkelen, dan zal precies datgene gebeuren wat de heer Hofreiter zojuist heeft beschreven. De rechtse groep zal sterker worden en sommige boeren zullen ook radicaliseren. Dan hebben we een groot probleem dat we ook aan deze tafel niet meer kunnen oplossen."

Hekman herhaalde in Bremen nog eens de taal die de FDF ook in Nederland over groene politiek bezigt: klimaatsalafisten maken ons kapot. Volgens de FDF is door de Hollandse steun aan de Duitse boeren inmiddels een band gesmeed met de organisatie van Andresen; later dit jaar zouden ze samen met boeren uit andere Europese landen oprijden naar Brussel om daar te protesteren tegen politici die tot doel hebben hen 'van hun land te vegen' met het doel dat goedkoop in handen te spelen van 'natuurorganisaties en projectontwikkelaars'.

Dit artikel afdrukken