De Duitse boeren grijpen de Internationale Grüne Woche aan om boosheid en verontwaardiging te laten horen. De Grüne Woche is de jaarlijkse Duitse voedsel- en landbouwbeurs die gisteren in Berlijn weer van start ging. Het festival waarin de producten van boeren centraal staan, bestaat al bijna 100 jaar. Het is al vele jaren omgeven door protesten van milieuactivisten. Meestal keerde het publiek zich tegen de landbouwindustrie en het te weinig strikte milieubeleid.
De boeren keren het om. Ze zijn boos op het beleid van de overheid ten aanzien van nieuwe dierenwelzijnseisen, nieuw mestbeleid en beperkingen op het gebruik van pesticiden. Nieuwe maatregelen drijven hun kostprijzen zodanig op dat ze vrezen economisch geen toekomst meer te hebben. Als zij het bijltje erbij neergooien, zal Duitsland eten uit het buitenland moeten importeren. Dat vinden ze een absurditeit voor zo'n mooie en nu al duurzame landbouwnatie.
Het is de derde keer in de afgelopen maanden dat tractoren zich massaal in de Duitse steden laten horen. Een opvallend verschil met de Nederlandse protesten is dat de acties beperkter de voorpagina's van de grote kranten halen.
Angst voor radicalisering
Op Der Tagesspiegel is een uitgebreid gesprek te lezen tussen boer Dirk Andresen (Land schaft Verbindung, zie ook zijn video hieronder) die vertelt dat boeren met het groene en dierenwelzijnsbeleid failliet zullen gaan en de Groene politicus Anton Hofreiter (voorzitter van de Groenen in de Bundestag) die hem vertelt waarom dat nieuwe beleid er volgens hem toch moet komen.
Hofreiter zegt dat het in het eigenbelang van de boeren is om beter met dieren en het milieu om te gaan. Andresen maakt duidelijk dat dat niet gaat als boeren economisch niet beschermd worden door hun afnemers of de politiek. Hij eindigt met een gedachte over de politieke keuze die boeren zullen maken als er voor hen geen oplossingen komen. Ze zullen rechts-radicaliseren. Dat formuleert hij als volgt: "We moeten succes hebben met onze beweging. Als we er niet in slagen om samen een sociaal contract te ontwikkelen, dan zal precies datgene gebeuren wat de heer Hofreiter zojuist heeft beschreven. De rechtse groep zal sterker worden en sommige boeren zullen ook radicaliseren. Dan hebben we een groot probleem dat we ook aan deze tafel niet meer kunnen oplossen."
Hekman herhaalde in Bremen nog eens de taal die de FDF ook in Nederland over groene politiek bezigt: klimaatsalafisten maken ons kapot. Volgens de FDF is door de Hollandse steun aan de Duitse boeren inmiddels een band gesmeed met de organisatie van Andresen; later dit jaar zouden ze samen met boeren uit andere Europese landen oprijden naar Brussel om daar te protesteren tegen politici die tot doel hebben hen 'van hun land te vegen' met het doel dat goedkoop in handen te spelen van 'natuurorganisaties en projectontwikkelaars'.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#2 Bert. Opvallend trouwens dat de oer-vader van kringlooplandbouw en diegene die de stikstofbom onder div. soorten boeren legde, Tjeerd de Groot, zich niet tegen Ceta, Mercosur etc. keert. Dat viel de NAV (Keimpe van der Heide) op bij aanbieding van een plan samen mat andere boerenbonden (zoals NMV, ACB, etc. maar niet LTO m.b.t. Ceta etc aan kamerleden (in de marge van het het 1 oktober Malieveld-protest, was er eigenlijk een 2e actie die eerder aangemeld was en slechts in de marge doorgang had.)
Zie aangeboden Manifest via link.
De vrijhandel komt nu steeds meer in beeld. Landen zullen wat betreft landbouw hun markten moeten kunnen beschermen. Volgens mij is dat Duitsland een groter issue dan in vrijhandelsland Nederland. En daar zullen ze binnen het landbouwcollectief ook wel verschillend naar kijken.
Die geflatteerde exportcijfers van Nederland waren ook weer volop in het nieuws. Veel doorvoer (cacao), ontzettend veel landgebruik elders voor veevoeder. En het verlies aan waarde in eigen land (omgeving megastallen....verlies recreatie, landschap etc), de verliezen in de eigen economie worden niet genoemd. Andersom, een verbonden landbouw meer gericht op kwaliteit kan veel werk en welzijn opleveren. We moeten vanuit de langere termijn en het totale plaatje kijken.
Vanwege de Duitse grondwaterproblemen hebben, net als Nederlandse, ook de Duitse boeren last van (teveel) NOx stikstofdepositie op hun landbouwgronden.