Behalve Nederlandse en Duitse boeren, protesteren ook Franse boeren al maanden tegen het in hun ogen slechte boerenklimaat. Vandaag trokken ze voor het eerst naar Parijs.

Vanmiddag ontving de minister van Landbouw, Didier Guillaume, een boerendelegatie. In afwachting van de resultaten overweegt een deel van de protesterende boeren vannacht te blijven kamperen op de ringweg, valt te lezen op het live blog van Le Figaro.

De boeren willen met hun actie 4 kernboodschappen overbrengen aan president Emmanuel Macron:
- verbetering van het boereninkomen. "Een derde van de boeren verdient minder dan 300 euro per maand", aldus een van de actievoerende boeren (zie tweet onderaan).
- de boeren zijn teleurgesteld over het effect van de wetgeving die het resultaat is van de États-Généraux de l'Alimentation (Egalim); die moest hun inkomen verbeteren, maar daar merken de boeren niets van.
- de boeren voelen zich bedreigd door de vrijhandelsovereenkomsten die ook de Franse productie betreffen (CETA en Mercosur).
- ze maken zich zorgen over het toekomstige verbod op het gebruik van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat. Dat zou hun productiekosten met €50 tot €150 per hectare kunnen verhogen.

"We hebben de indruk dat iedereen ons wil komen zeggen hoe we onze job moeten doen, terwijl de boeren onvoldoende verdienen om van te leven", aldus voorzitter Christiane Lambert van de Franse landbouwvakbond FNSEA in VILT.

Vooralsnog kunnen de Franse boeren, net als hun Nederlandse en Duitse collega's, rekenen op de sympathie en steun van de Franse bevolking. "De helft van alle grond in Frankrijk is in bezit van boeren en wordt gebruikt voor landbouw en veeteelt. Fransen weten dus hoe belangrijk de boeren zijn, ook op economisch gebied. Ze hebben dus veel sympathie voor de boeren", legt NOS-correspondent Frank Renout zijn kijkers uit.

Dit artikel afdrukken