De ontdekking van het verboden, kankerverwekkende antibioticum furazolidon in veevoer werd aanvankelijk als een incident afgedaan door de private garantieorganisatie Trustfeed. Inmiddels wordt vermoed dat grootschalige ruimingen van varkens onvermijdelijk zullen blijken om het publiek weer gerust te kunnen stellen en het toch al wankele vertrouwen in de Nederlands dierlijke productie te behouden.

'Zielige duiven'
De oorzaak van het probleem ligt bij handelsbedrijf in veevoergrondstoffen Van Kats uit Lopik. Volgens eigenaar Gert van Kats is er weinig aan de hand. De NVWA, die zijn bedrijf inmiddels sloot, vond bij een monstername 2 gram furazolidon op een totaal aanwezige partij van 50 ton grondstoffen. Volgens hem is die afkomstig van duiven. Die dieren zouden het verboden middel krijgen en een plausibele verklaring zijn voor het uit het niets opduikende middel.

Over die 2 gram zegt Van Kats tegen Boerderij: "eigenlijk is dat helemaal niets. De beesten schijten overal en schieten mag niet. Ik noem ze al jaren 'de vliegende ratten'. Dit gaat nog een groot probleem worden voor de grondstoffenhandel." Van Kats denkt dat ook bij zijn afnemer, voermenger Coops, duiven voor vervuiling hebben gezorgd.

Van Kats slaagde er niet in de duiven te verjagen en geeft toe dat hij de dieren zelf zijn opslag in heeft gelokt: "ik heb ze jarenlang 's winters gevoerd. Vond het toch zielig met die kou."

Van Kats staakt zijn bedrijf na dit voorval. De 69-jarige man was al eerder van plan te stoppen maar ging nog even door. Dat weet inmiddels heel Nederland.
Dit artikel afdrukken