Vorig jaar schreef Marjolein Streur op Foodlog over bijzondere suiker, waaronder allulose. Inmiddels is de Duitse start-up Savanna Ingredients van start gegaan met de productie van deze echte suiker zonder calorieën. Dit ontwikkelingsproject van functionele koolhydraten wordt met een subsidie van het Duitse ministerie voor Voeding en Landbouw (BMEL: Bundesministeriums für Ernährung und Landwirtschaft) ondersteund.
De start-up Savanna Ingredients uit Elsdorf bij Keulen produceert echte suiker zonder calorieën. Manager dr. Timo Koch: “In de natuur komt natuurlijke suiker zonder calorieën voor, alleen tot nu toe in zeer kleine hoeveelheden. Wij hebben de natuurlijke weg toegankelijk gemaakt en een proces ontwikkeld om echte suiker zonder calorieën op grote schaal als bietsuiker te produceren.”
Dat is een ingewikkeld levensmiddeltechnologisch proces waarvoor Savanna Ingredients de passende patenten heeft laten registreren. Koch: “In het proces veredelen we de natuurlijke bietsuiker door zijn molecuulstructuur verder te ontwikkelen, ja, te versleutelen en de calorie in zekere zin ‘in te kapselen’. Ons lichaam herkent bij de stofwisseling de allulose niet meer als energieleverancier. De allulose wordt niet meer aan het lichaam gebonden, maar de calorieën worden in zekere zin uitgescheiden. In de wetenschap heet deze suiker zonder calorieën allulose.”
Officiële toelating aangevraagd
Savanna Ingredients zal binnenkort de officiële toelating van hun allulose als levensmiddel in Europa aanvragen. Op de locatie in Elsdorf wordt momenteel gewerkt aan uitbreiding van de productiecapaciteit voor functionele koolhydraten. De smaak en functionele eigenschappen maken allulose geschikt voor het zoeter maken van dranken en spijzen. Allulose bevat een restwaarde aan calorieën van 0,2 kcal (ter vergelijking: een gram klassieke suiker bevat 4 kcal, een gram olijfolie 9 kcal). Net zoals alcoholvrije bieren een minimale restwaarde alcohol bevatten, is ervan uit te gaan dat de Europese toelatingsinstantie de nieuwe suiker als “calorievrij” zal erkennen.
Cellobiose
Savanna Ingredients GmbH is een start-up die is ontstaan uit het Innovation Center van suikerproducent Pfeifer & Langen. Savanna ontwikkelt zogenaamde functionele koolhydraten, oftewel: nieuwe suikersoorten met specifieke eigenschappen. Een ander Savanna product is cellobiose – een soort lactosevrije lactose. Hiermee zouden mensen die allergisch zijn voor lactose de lactose kunnen vervangen. Tegelijkertijd bevat cellobiose – ook een natuurlijke suiker – de helft van het aantal calorieën in vergelijking met klassieke suiker.
In de Algemeine Bäckereizeitung en Gourmetwelten laat Timo Koch zien dat zijn suiker inmiddels toe te passen is in tomatenketchup.
Dit is een licht aangepaste versie van een artikel dat Allard van Gent publiceerde op zijn blog allardvangent.com
Dit artikel afdrukken
Dat is een ingewikkeld levensmiddeltechnologisch proces waarvoor Savanna Ingredients de passende patenten heeft laten registreren. Koch: “In het proces veredelen we de natuurlijke bietsuiker door zijn molecuulstructuur verder te ontwikkelen, ja, te versleutelen en de calorie in zekere zin ‘in te kapselen’. Ons lichaam herkent bij de stofwisseling de allulose niet meer als energieleverancier. De allulose wordt niet meer aan het lichaam gebonden, maar de calorieën worden in zekere zin uitgescheiden. In de wetenschap heet deze suiker zonder calorieën allulose.”
Officiële toelating aangevraagd
Savanna Ingredients zal binnenkort de officiële toelating van hun allulose als levensmiddel in Europa aanvragen. Op de locatie in Elsdorf wordt momenteel gewerkt aan uitbreiding van de productiecapaciteit voor functionele koolhydraten. De smaak en functionele eigenschappen maken allulose geschikt voor het zoeter maken van dranken en spijzen. Allulose bevat een restwaarde aan calorieën van 0,2 kcal (ter vergelijking: een gram klassieke suiker bevat 4 kcal, een gram olijfolie 9 kcal). Net zoals alcoholvrije bieren een minimale restwaarde alcohol bevatten, is ervan uit te gaan dat de Europese toelatingsinstantie de nieuwe suiker als “calorievrij” zal erkennen.
Cellobiose
Savanna Ingredients GmbH is een start-up die is ontstaan uit het Innovation Center van suikerproducent Pfeifer & Langen. Savanna ontwikkelt zogenaamde functionele koolhydraten, oftewel: nieuwe suikersoorten met specifieke eigenschappen. Een ander Savanna product is cellobiose – een soort lactosevrije lactose. Hiermee zouden mensen die allergisch zijn voor lactose de lactose kunnen vervangen. Tegelijkertijd bevat cellobiose – ook een natuurlijke suiker – de helft van het aantal calorieën in vergelijking met klassieke suiker.
In de Algemeine Bäckereizeitung en Gourmetwelten laat Timo Koch zien dat zijn suiker inmiddels toe te passen is in tomatenketchup.
Dit is een licht aangepaste versie van een artikel dat Allard van Gent publiceerde op zijn blog allardvangent.com
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Alsof het suikerprobleem alleen de calorieën betreft. De oververmoeide pancreas heeft geen oog voor calorieën. Alleen voor lege koolhydraten in suiker. Daar lees ik bij deze schimmige uitvinding nergens iets over.
Ik geloof dat ik het ook voor het eerst zo'n jaar of 6-7 geleden op de oosterse markt in Beverwijk, bij die zwarte markt daar, hoorde van een turkse man die een kraam met al dat spul had. We vroegen toen wat nu het verschil was en hij wist het wel, de smaak zat geen verschil in, maar men wil oranje abrikozen, omdat de vrucht nu eenmaal die kleur heeft.
#11 Astrid,
Dat is dus allemaal precies wat ik bedoel. Dat soort informatie (zoals zwavelbad) ontbreekt op de verpakking. Bij de Turkse supermarkt, waar ze zowel donkere als oranje gedroogde abrikozen verkochten, vroeg een klant eens wat het verschil was. De medewerkster bleek het niet te weten.
Het gedroogde fruit wat ik jaren geleden weleens op de markt kocht wasgedroogd en verhit in een bad met suiker(water). In welke volgorde weet ik niet, maar vrijwel alles was zo zacht en zoet dat je wel kon proeven dat er suiker aan toegevoegd was, want echt gedroogd fruit is 9 van de 10 keer hard en taai. Met abrikozen schijnt het zo te zijn dat de oranje soort iin een soort zwavelbad gaan om oranje te worden/blijven en de bruine zijn precies dezelfde maar dan ongezwaveld. Als je die wilt kopen moet je dus ook vragen naar ongezwavelde, dan heb je de originele kleur(schijnbaar) zoals ze eruit gaan zien na het drogen. Maar wat er verder mee gebeurt, geen idee, gojibessen uit China schijnen iig weer een kankerverwekkende stof eroverheen te hebben, iig was dat een keer in het nieuws dat die teruggeroepen werden.
Je proeft het verschil ook goed met gesuikerd en ongesuikerd gedroogd fruit kwa smaak. Ik heb van Mymuesli soorten met gedroogd fruit erin wat niet gesuikerd is, dat smaakt echt en niet baggerzoet.
#8 Arnold,
Het gaat mij juist om de andere levensmiddelen, zoals die producten uit Verweggistan en de fabrieksmatig in elkaar geknutselde producten. Het merendeel van wat ik koop is puur onbewerkt of licht bewerkt (zoals zuivelproducten). Als een product voorzien is van een etiket en er zitten meer ingrediënten in dan ik verwacht (want sommige dingen moeten natuurlijk ook geopend enigszins houdbaar zijn) dan koop ik zoiets niet.