De start-up Savanna Ingredients uit Elsdorf bij Keulen produceert echte suiker zonder calorieën. Manager dr. Timo Koch: “In de natuur komt natuurlijke suiker zonder calorieën voor, alleen tot nu toe in zeer kleine hoeveelheden. Wij hebben de natuurlijke weg toegankelijk gemaakt en een proces ontwikkeld om echte suiker zonder calorieën op grote schaal als bietsuiker te produceren.”

Dat is een ingewikkeld levensmiddeltechnologisch proces waarvoor Savanna Ingredients de passende patenten heeft laten registreren. Koch: “In het proces veredelen we de natuurlijke bietsuiker door zijn molecuulstructuur verder te ontwikkelen, ja, te versleutelen en de calorie in zekere zin ‘in te kapselen’. Ons lichaam herkent bij de stofwisseling de allulose niet meer als energieleverancier. De allulose wordt niet meer aan het lichaam gebonden, maar de calorieën worden in zekere zin uitgescheiden. In de wetenschap heet deze suiker zonder calorieën allulose.”

Officiële toelating aangevraagd
Savanna Ingredients zal binnenkort de officiële toelating van hun allulose als levensmiddel in Europa aanvragen. Op de locatie in Elsdorf wordt momenteel gewerkt aan uitbreiding van de productiecapaciteit voor functionele koolhydraten. De smaak en functionele eigenschappen maken allulose geschikt voor het zoeter maken van dranken en spijzen. Allulose bevat een restwaarde aan calorieën van 0,2 kcal (ter vergelijking: een gram klassieke suiker bevat 4 kcal, een gram olijfolie 9 kcal). Net zoals alcoholvrije bieren een minimale restwaarde alcohol bevatten, is ervan uit te gaan dat de Europese toelatingsinstantie de nieuwe suiker als “calorievrij” zal erkennen.

Cellobiose
Savanna Ingredients GmbH is een start-up die is ontstaan uit het Innovation Center van suikerproducent Pfeifer & Langen. Savanna ontwikkelt zogenaamde functionele koolhydraten, oftewel: nieuwe suikersoorten met specifieke eigenschappen. Een ander Savanna product is cellobiose – een soort lactosevrije lactose. Hiermee zouden mensen die allergisch zijn voor lactose de lactose kunnen vervangen. Tegelijkertijd bevat cellobiose – ook een natuurlijke suiker – de helft van het aantal calorieën in vergelijking met klassieke suiker.

In de Algemeine Bäckereizeitung en Gourmetwelten laat Timo Koch zien dat zijn suiker inmiddels toe te passen is in tomatenketchup.

Dit is een licht aangepaste versie van een artikel dat Allard van Gent publiceerde op zijn blog allardvangent.com
Dit artikel afdrukken