FlashDuitsland ontwricht door eikenprocessierups

In Nederland regent het verhalen van de enorme jeuk die aanraking met de brandhaartjes van de eikenprocessierups veroorzaakt. Middeltjes die er tegen zouden helpen zijn niet aan te slepen. Het ministerie opende een vraagbaak met 100 vragen. In Duitsland lijkt de rups het openbare leven te ontwrichten. Zwembaden sluiten, restaurants ook, parken en zelfs delen van autowegen. Ziekenhuizen melden oogoperaties en ademhalingsproblemen, zoals in Mülheim waar 9 kinderen zijn opgenomen.

The Guardian - Toxic caterpillars spark health scare across Germany, 7 jul 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Wouter v.d. Weijden
Wouter v.d. Weijden Strategie duurzame landbouw
  • #5
  • 8 jul '19
  • 14:21

De eikenprocessievlinder vliegt 's nachts, dan heb je meer aan vleermuizen dan aan vogels.

En de rupsen kun je in principe ook aanpakken met koolmezen, Bt, aaltjes, schimmels of andere biologische vijanden. Ik denk dat er pas nu, na deze crisis, voldoende geld komt voor onderzoek, innovatie, experimenten en ontwikkeling. Zonder Watersnood geen Deltaplan.

Wel knap trouwens van die rupsen dat ze haartjes maken die tot 600 graden Celsius kunnen overleven. Zou de koolmees de haartjes kunnen verteren of passeren ze ongedeerd de darmen?

Wouter v.d. Weijden
Wouter v.d. Weijden Strategie duurzame landbouw
  • #4
  • 8 jul '19
  • 14:19

Ga direct door naar #5 en ga niet langs Af

Astrid Spijkers
  • #3
  • 8 jul '19
  • 8:49

Kappen is ook radicaal, maar nu komen ze ook mensen tekort om de rupsen te ruimen en de vuilverbrandingen willen ze niet vanwege het gevaar dat er toch veel brandharen vrij gaan komen. Dus ja, wat dan? Een proef over een paar jaar laten lopen om te zien of de natuurlijke bestrijders er wat mee kunnen(vogels dus) is ook niet echt een optie, want dan duurt het nog langer voor er iets mee gedaan wordt en blijft het probleem alleen maar erger worden.
En spuiten? Ja, dat zou prima zijn, ware het niet dat er dan toch weer mensen zijn die gaan klagen dat er gif gebruikt wordt.
Biodivesriteit is het eerste wat aangepakt moet worden, niet meer mono aanplant van 1 soort boom/plant, meer sttruikgewas waar dat kan enz zodat natuurlijk bestrijders ook weer nestplaats hebben.

Pieter ter Steeg
Pieter ter Steeg Microbiologie, voedselveiligheid en bioterrorisme
  • #2
  • 8 jul '19
  • 8:11

Eikenbomen kappen lijkt me toch wat radicaal. Ik las in een andere krant wat meer over een genuanceerdere aanpak. Kijken waar de vlinders in het vorige seizoen zaten en daar biologische bestrijding gaan inzetten om de rupsengolf te voorkomen.

Op zich meer biodiversiteit kan geen kwaad, me laten inspireren door Kees Ykema landschapsarchitect, permacultuur en spiritueel landgoed in een natuurreservaat in Portugal en ik geniet nu in Gouda, de stad met het minste openbare groen, vanuit de keuken van vlinders in de voortuin en de blauwe, gele libellen, hommels en bijen, merel, roodborstje, padden etc. in mijn achtertuin. En daar is nooit een buxus ingeplant.

Astrid Spijkers
  • #1
  • 8 jul '19
  • 7:20

Enige manier om ervanaf te komen is de bomen kappen zodra de rupsen aan het verpoppen zijn(minder verspreiding van de haren) en er andere bomen voor in de plaats en BIJ zetten. Niet alle eiken weg en weer slechts 1 soort boom plaatsen, wnat dna krijg je weer een probleem met die ene (slechts) andere soort .Diversiteit in straten, parken en bossen is heel belangrijk voor de verdediging van de natuur zelf tegen plagen. En dan ook weer zorgen dat er minder gif in tuintejs enz gebruikt wordt zodat de vogeltjes weer een kans krijgen om te leven en deze plagen aan te gaan.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.