BVDF, de Duitse belangenvereniging voor de vleesindustrie, kondigt in de Duitse volkskrant Bild een 'schnitzelalarm' af.

"Worst zal zeker duurder worden [volgend jaar]," zegt BVDF-voorzitter Sarah Dhem. "En consumenten moeten rekening houden met aanzienlijke prijsstijgingen voor spek, schouder en schnitzels."

De oorzaak is de sinds vorig jaar woedende uitbraak van Afrikaanse varkenspest in China en andere Aziatische landen. China is veruit de grootste producent en consument van varkensvlees ter wereld en heeft zijn productiecapaciteit met de helft zien terugvallen. Het land koopt waar het maar kan varkensvlees in om de prijzen in eigen land in de hand te houden. Zo steeg de import vanuit de EU het eerste kwartaal van 2019 met 37%.

De varkensvleesprijzen zijn inmiddels verdrievoudigd. Goed voor de varkensboeren, maar funest voor verwerkers, die deze prijsstijgingen tot op heden niet aan hun afnemers hebben doorbelast. Volgens Dhem staan veel Duitse vleesverwerkers "aan de rand van een faillissement" omdat ze hun gestegen inkoopprijzen onvoldoende kunnen doorberekenen aan de klant. Prijsstijgingen zijn dan ook onvermijdelijk.

Ondertussen rukt de - voor mensen ongevaarlijke - Afrikaanse varkenspest op naar de Duitse grens. Vorige week werden op 20 kilometer van de Pools-Duitse grens aan het virus bezweken wilde zwijnen aangetroffen.

BILD.de - Preise für Schweinefleisch: Chinesen lösen SCHNITZEL-KRISE aus
  • Deel
Druk af