De Grünen lieten in verschillende winkels verspreid over verschillende Duitse steden een steekproef doen op vleeswaar. Er werden enkele tientallen monsters verzameld, bestaande uit metworst, ham, salami en kalkoenvleeswaren. Het resultaat van de analyses die erop werden toegepast klinkt weinig geruststellend:
- bij 10 van de 63 monsters van worst en hamproducten werden ESBL-kiemen vastgesteld (16%)
- 6 op de 9 kalkoenproducten bevatte ESBL-kiemen

Ham bleek ESBL-vrij. Niet alle bacteriën zijn, zo stellen de Groenen, gevaarlijk. Niettemin spreken ze van een 'tikkende tijdbom' die een halt moet worden toegeroepen. De resistentie zou een gevolg zijn van de intensieve dierhouderij. Dat schrijft Der Spiegel.

Het Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) noemt de constatering van ESBL-kiemen problematisch, omdat resistente bacteriën ziekteveroorzakers zijn die via levensmiddelen op mensen kunnen overgaan. Het Bundesinstitut zegt: "Dat zorgt voor een significant probleem voor de bescherming van de gezondheid van consumenten."
Dit artikel afdrukken