Op de site van Boerderij stond het een beetje ongelukkig. Duitsland krijgt een 'clearingsysteem' voor dierenwelzijn. Er komen geen dierenwelzijnslabels, maar wel drie lagen van dierenwelzijn. Foodlog kreeg inzage in het systeem.

In Duitsland eet je straks welzijnsvlees zonder dat je dat het weet.

Dat werkt zo. Er zijn boeren die lief zijn voor hun dieren en letten op de hoeveelheid antibiotica die ze hen toedienen. Er zijn er ook die gewoon doorgaan met wat ze altijd al deden. Het vlees van alle beesten wordt op een hoop gegooid en gewoon verkocht als 'varkensvlees'. Niks één, twee of drie sterren. Alle beesten zijn gelijk vinden de Duitsers. Ze delen alle kosten door alle beesten en komen zo op dezelfde prijs voor ieder dier.

Stel je nu voor dat je een bewuste consument bent en jij treft een ongelukkig varken en je buurvrouw die het niets kan schelen heeft wel een gelukkig varken op haar bord. Je weet het alleen niet.

Zou je zo'n systeem in Nederland ook willen of gaat dat helemaal tegen je gevoel in?

Nu het sterrensysteem van de Dierenbescherming ook een mengvleessysteem lijkt en de betere kip voor de supermarkten maar niet van de grond komt, gaan er hier en daar stemmen op om het ook in Nederland maar zo te doen. Binnenkort is er zelfs een heus eetcafé over in Wageningen.

Fotocredits:Varkens bij Steef Uijttewaal, Foodlog Media
Dit artikel afdrukken