Jongeren koploper
Vrouwen (6,1%) eten vaker vegetarisch dan mannen (2,5% van de bevolking). Jongeren (18-29 jaar) eten het vaakst vegetarisch, bijna 9,2% van de jonge vrouwen en 5% van de jonge mannen zegt geen vlees te eten. Ook in het Mintelonderzoek zijn jongeren de koplopers wat betreft vleesmijden, alleen kwam Mintel uit op 15% voor de hele leeftijdsgroep.
Volgens de RKI-onderzoekers zijn vegetariërs over het algemeen rijker, wonen ze in steden en zijn het sportievelingen.
60 kilo per jaar
Over het algemeen eten Duitsers veel vlees. Volgens de Deutsche Gesellschaft für Ernährung, het Duitse Voedingscentrum, is 300 tot 600 gram vlees en vleeswaren per week genoeg. Dat komt overeen met zo'n 16 tot 31 kilo vlees per jaar. De gemiddelde Duitser blijkt echter 60 kilo vlees per jaar te consumeren.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#17 Jos, een reactie van boven de 60 ;-)
Mijn generatie heeft nu eenmaal meer last van déjà vu en herkent in veel processen dat inderdaad l'histoire se répète. En je ziet dan ook bij herhaling ‘innovatie’, die helemaal geen innovatie is.
Misschien komt dat ook een beetje door nieuws dat vandaag nog moet komen, een morgen niet mee relevant is. Te snelle en te veel informatie blijft niet hangen, en het vak geschiedenis heeft niet meer die waarde die het had.
Typerend is, beetje jammer, dat ouderen regelmatig nu weer terug moeten vallen op de tekst die ze precies een halve eeuw terug al zongen: ‘People try to put us d-down, Talkin' 'bout my generation’.
Zeker niet om die tijd te laten herleven, maar als generatie ook nu, net als toen, prominent aanwezig te zijn..
We blijven lastig..
#14 Dat is inderdaad te kort door de bocht en verraadt je leeftijd Hans... :-)
Jaren geleden deden we binnen Nederland in opdracht van het Ministerie van (toen nog) Landbouw en Visserij mee aan een uitgebreid onderzoek naar de perceptie van vegetarische producten per leeftijdsgroep. Heel duidelijk bleek dat jongeren (ik meen uit mijn hoofd tot ongeveer 35 jaar) veel gemakkelijker een nieuw dieet accepteren dan oudere. Hoe jonger, hoe adaptiever, heel duidelijk. Vooral boven 60 domineerde de "surrogaatgedachte". Die mensen zagen het als een recht om vlees te kunnen eten na hun pensioen. Ze verdedigden dat recht soms fanatiek. Heeft te maken met het feit dat zij andere tijden hebben meegemaakt denk ik, waarin het eten van (veel) kaas en vlees werd gezien als een verworvenheid, een luxe en als zodanig een streven, net als een eigen huis of een auto. Ze waren beslist niet van plan die verworvenheid op te geven. "Hadden ze hun hele leven hard voor gewerkt" werd letterlijk gezegd.
Vandaag is die perceptie heel anders geworden. Het zit er nu wel ingeramd dat minder vlees eten beter is voor gezondheid en milieu. Ik zeg niet dat dat zo is, ik zeg dat de perceptie zo is, het is de realiteit van vandaag. Maar net als we ook weten dat vliegen en autorijden niet zo best is, is die perceptie alleen niet voldoende om ons gedrag te veranderen. We willen een fix, we willen diesel, maar wel schone diesel, we willen vliegen zonder uitstoot maar wel vliegen. Zo zou je vleesvervanging ook kunnen zien, we willen het wel, maar we doen geen concessies. Niet zo lekker? Jammer dan. Althans, dat geldt voor jij en ik, de groep die ik voor het gemak maar even "de ouderen" noem. (voel me nog niet zo hoor, maar als ik erover denk hoe ik iemand van 55 kwalificeerde toen ik 20 was, maak ik mezelf geen illusies :-))
De "religie" waar jij op hamert, of het "populisme" of welke naam je het maar wilt geven speelt hier en daar een rol maar is niet de "main driver" in deze markt. Immers de ontwikkeling van vegetarische producten doet zich niet alleen hier voor, maar ook in belangrijke markten als USA, Zuid Afrika, veel Aziatische landen en Australië. En daar zie je vooral onder jongeren veel grotere acceptatie van vegetarische producten, niet als surrogaat, maar gewoon als voedingsmiddel zoals sla met een ei of rijst met krenten. Het is niet bewuste "vervanging", het is de keuze tussen een bakje popcorn of een Bifi, het is een eetgewoonte.
Zijn al die jongeren bezig met religie of wordt het ze opgedrongen? Natuurlijk niet. Ze worden opgevoed met andere waarden en denkbeelden. Over dieren, over gezondheid, over het milieu. Het begint bij Walt Disney zeg ik altijd maar. Intussen gaan ze zes keer op stedentrip omdat het 15 euro kost bij Ryanair, maar nogmaals, daar hebben we het nu niet over. We hebben het over de (markt) realiteit van vegetarische producten. Het is gewoon hip, zoals Red Bull ook hip is. In Amerika is vegan (veganistisch) hard op weg om een zelfde status te krijgen als kosher. Het grootste deel van de kosher producten daar wordt verkocht aan niet-Joodse mensen, men heeft de perceptie dat koshere producten beter zijn. Vegan gaat diezelfde kant op. Men koopt het niet omdat men overtuigd veganist is (1% van de consumenten) maar omdat men er een kwalificatie aan geeft. Gezonder, beter voor het milieu, whatever.
Door al dit moois kun je ook vrij veilig aannemen dat de vegetarische markt gestaag zal blijven groeien. Ouderen gaan dood en jongeren worden groot en leren hun kinderen vanuit hun eigen denkbeelden. Die ontwikkeling is onmiskenbaar aan de gang, althans, in de westerse wereld. Want in de emerging countries is het weer een heel ander verhaal.
En alsof iemand die geen vlees eet vegetarier is.
Dat duiden.
Bemoei je er niet mee als ik een kom misosoep eet. Ik wil niet heten wat ik eet (vrij naar Neeltje Maria Min).
Jos Hugense zegt het zoals je het niet vaak hoort. Iemand die geen vlees eet eet niet vanzelf een vleesvervanger. Alsof dat zou moeten.
#13 Jos
Denk je dat vanwege het 'populisme' (ik vind de term verkeerd omdat die een ijkpunt krijgt uit het 'verleden') en de meer kritische houding tegenover 'opgedrongen' politiek door 'boven', er bij de groep 'onder' de sceptische houding ten aanzien van veg toeneemt ?
En dat vleesvervangers als alternatief door de markt steeds meer gezien gaan worden als 'surrogaat' ?
Ik refereer daar ook bij aan de armoede en crisissfeer in de naoorlogse 50er jaren, waar uit zuinigheidsbesef er tal van surrogaten waren, die men snel opzij schoof naarmate de economie aan trok.
Of is dat te kort door de bocht ?
#12 Enno
Tja, Enno, zoals ik al opmerkte “Trends lopen dikwijls over meer dan 1 statistiek, als het goed is. Nog nog een statistiek gezien die niet afweek met andere.”
We hebben allebei gelijk, de een een beetje meer dan de ander, ook nog eens op basis van het verschil in parameters en bron..
Mijn ref.
Diese Statistik zeigt die Anzahl der Personen in Deutschland, die sich selbst als Vegetarier einordnen, in den Jahren von 2012 bis 2016. Im Jahr 2015 gab es in der deutschsprachigen Bevölkerung ab 14 Jahre rund 5,36 Millionen Personen, die sich selbst als Vegetarier bezeichnen würden oder als jemand, der weitgehend auf Fleisch verzichtet*.
Die Allensbacher Markt- und Werbeträgeranalyse, kurz AWA genannt, ermittelt auf breiter statistischer Basis Einstellungen, Konsumgewohnheiten und Mediennutzung der Bevölkerung in Deutschland.
Jouw ref.
Geschätzte Anzahl der Vegetarier in Deutschland in den Jahren 2009 bis 2014 (in Millionen Personen)
Diese Statistik zeigt die geschätzte Anzahl der Vegetarier in Deutschland in den Jahren 2009 bis 2014. Der VEBU schätzt den Anteil der Vegetarier an der Bevölkerung in Deutschland auf rund zehn Prozent oder 7,8 Millionen Personen, von denen sich wiederum 900.000 vegan ernähren würden (1,1 Prozent der Bevölkerung) Die Schätzungen basieren auf Berechnungen des Verbandes und weichen z.B. von den Zahlen ab, die Allensbach nennt.