Het Duitse onderzoeksinstituut Messerli onderzocht hoe Duitse veeartsen de toekomst van hun beroep zien. Het merendeel blijkt tevreden met zijn werk. Als redenen voor die tevredenheid noemen de dierenartsen de diversiteit van hun werk, het omgaan met boeren, de manier waarop ze met dieren omgaan en de mogelijkheid om ze te helpen, het feit dat ze niet misbaar zijn en dus verzekerd zijn van werk en hun cruciale rol in de voedselproducerende keten.

Maar zelfs dierenartsen die tevreden zijn met hun werk, zijn somber gestemd over de toekomst van de veehouderij. Ze zien zichzelf als onderdeel van een wereld in verval, zegt onderzoeker Christian Dürnberger.

Veeartsen zien hun werk als onderdeel van een verouderd model dat in Duitsland niet meer gewenst is en dat uiteindelijk helemaal uit het land zal verdwijnen. Ze zien de veehouderij omgeven worden door wantrouwen en aanklachten. Net als de boeren voelen ook dierenartsen zich in de steek gelaten door de maatschappij. Ze zien hun werk als de taak van een soldaat: je doet werk dat belangrijk is voor de maatschappij, maar waar burgers liever geen foto's van zien.
agrarheute - Tierärzte: ?Die deutsche Nutztierhaltung wird bald aussterben?
  • Deel
Druk af