Dat zegt Clemens Tönnies, directeur van de grote Duitse varkensslachter die zijn achternaam draagt. Volgens hem krijgt Rusland door de importboycot 'te weinig varkensvlees'. Omdat de Russische importstop alle Europese varkenshouders, producenten, verwerkers en exporteurs raakt, moet de sector met Rusland om de tafel en 'een oplossing bedenken om de klappen op te vangen', schrijft Vleesmagazine.

Tekorten opvangen met eigen productie en andere leveranciers
Rusland wil de eigen productie van varkensvlees komend jaar met 6,5% verhogen tot 2,83 miljoen ton. Daarnaast zal er nog zo'n 375.000 ton varkensvlees ingevoerd moeten worden. Dat zal uit andere landen dan de EU of VS komen. Brazilië staat met stip bovenaan het lijstje met 'nieuwe' leveranciers. In september exporteerden Braziliaanse bedrijven reeds 17.000 ton varkensvlees naar Rusland, 77% meer dan in september 2013. Over de eerste 9 maanden van 2014 steeg de Braziliaanse varkensvleesexport naar Rusland met 24%, naar 105.000 ton.

'Douane-unie op losse schroeven'
In plaats van te versoepelen, trekt Rusland de boycottouwtjes echter juist nog strakker aan. Vandaag meldt GlobalMeatNews dat het land extra maatregelen neemt tegen de verboden importen van levensmiddelen vanuit Wit-Rusland en Kazachstan, de twee landen waarmee Rusland een douane-unie vormt.
De Russische autoriteiten maken zich zorgen over het toenemend aantal verboden, omgekatte producten dat via deze weg alsnog het land binnenkomt. Daarom stellen ze op de grens een controlepost in van de veterinaire inspectiedienst Rosselkhoznadzor. Er mag geen vlees meer de grens over zonder controle door deze instantie. Dat druist natuurlijk tegen alle ideeën van een douane-unie in.

Sergey Dankvert, hoofd van de Russische voedselveiligheidswaakhond Rosselkhoznadzor, zegt: "We zullen alleen producten doorlaten die langs een inspectiepunt van de Russische grens zijn geweest". Tegelijk met deze maatregel beperkt Rusland de import van levende dieren uit 19 Wit-Russische bedrijven. Dat zal volgens de Wit-Russische autoriteiten een schadepost van US$ 300 miljoen opleveren.

Re-export van vogelgriep
Volgens Rusland profiteren de partners in de douane-unie van de Russische importban door illegaal vlees en zuivel uit de EU en Canada opnieuw te exporteren naar Rusland. De importen vanuit Wit-Rusland van EU-producten die door Rusland verbannen zijn, zijn sinds augustus met 80% gestegen. Dat is volgens Rusland een veeg teken dat Wit-Rusland weinig tot niets doet om de re-exporten te beteugelen. Dit probleem is nog nijpender geworden met de uitbraken van de H5N8 vogelgriep in de EU. Het virus zou Rusland kunnen binnenkomen via 'illegale kanalen', die niet te controleren zijn door de instanties.

Kazachstan zou helemaal niet mee willen werken aan de extra maatregelen van Rusland. "Het invoeren van beperkingen op de doorvoer van voedselimporten uit de EU naar Kazachstan is niet aan de orde. Wij voeren ons eigen onafhankelijke im- en exportbeleid. In dit opzicht kunnen er aan Kazachstan geen beperkingen worden opgelegd", zegt Madina Abylkasymova, staatssecretaris van economie.

Wit-Rusland dreigt met tegenmaatregelen als Rusland de extra maatregelen gaat doorvoeren, voor Kazachstan is het volstrekt onbespreekbaar. Het is nog niet duidelijk of en hoe dit belangenconflict zich gaat oplossen, schrijft GlobalMeatNews.

Fotocredits: Braziliaans varkensvlees, Benjamin Thompson
Dit artikel afdrukken