Terwijl in Nederland inmiddels duidelijk is geworden dat het eten van fipronil-eieren weinig gezondheidsklachten kan opleveren, neemt het Duitse supermarktconcern Rewe (in marktpositionering vergelijkbaar met Albert Heijn in Nederland en Delhaize in België) geen enkel risico voor zijn klanten. Dat meldt vanmorgen de Hannoverische Allgemeine Zeitung. Alle Nederlandse eieren worden door het bedrijf geweigerd tot duidelijk is dat ze fipronilvrij zijn. Klanten die reeds Nederlandse eieren in huis hebben, mogen die terugbrengen en krijgen dan hun geld terug.
De Nederlandse NVWA meldde ons dat vanmiddag rond 15.00 uur de testresultaten van de 180 legkippenbedrijven die vermoedelijk met fipronil besmette eieren hebben bekend zullen worden gemaakt. De resultaten van een tiental nagekomen bedrijven die hun eieren nog willen laten testen, zullen vermoedelijk nog voor het weekend bekend zijn.
Hannoverische Allgemeine - Rewe verbannt holländische Eier aus den Regalen
De Nederlandse NVWA meldde ons dat vanmiddag rond 15.00 uur de testresultaten van de 180 legkippenbedrijven die vermoedelijk met fipronil besmette eieren hebben bekend zullen worden gemaakt. De resultaten van een tiental nagekomen bedrijven die hun eieren nog willen laten testen, zullen vermoedelijk nog voor het weekend bekend zijn.
''Een lager aantal spermacellen werd in onderzoeken ook gekoppeld aan andere gezondheidsproblemen bij mannen.
Zo zou het een hoger risico op bepaalde ziekte en vroegtijdige dood kunnen geven. Onderzoekers stellen dan ook dat dit een grote reden tot zorg is nu blijkt dat steeds meer mannen een lagere spermaconcentratie hebben. “Dit onderzoek doet de alarmbellen rinkelen voor onderzoekers en gezondheidsautoriteiten ''
Dat zou ik niet kunnen omschrijven als ''ieder nadeel heeft zijn voordeel'' Marc.
Het is nogal logisch dat zo een effect ''niet alleen komt'' maar enkel de, voor nu, meest opvallende factor is als gevolg van blootstelling aan ''een cocktail van chemische stoffen''.
We lopen in dit systeem constant achter de feiten aan. Economische belangen prevaleren boven gezondheid.
#2 Ron, tegenwoordig kunnen we in laboratoria "1 chinees in heel China" detecteren en hebben we afhankelijk van de methode en de grenswaardes eigenlijk altijd wel een positief. Komt dat naar buiten, dan is leiden in last en vliegt elke nuancering het (media)raam uit.
Dat er chemische stoffen en residuen van geneesmiddelen in het milieu terecht komen, is een feit.
Denk alleen al aan de anticonceptiepil. Stoffen met een hormonale werking. Restanten komen in drinkwater terecht voor mens en/of dier. Het geavanceerde lab kan zomaar die residuen vaststellen. Wat er daarna kán gebeuren, laat zich raden.
Tot slot de kwaliteit van het mannelijke zaad.... daar leveren we stevig op in. "Iemand" zit hier aan knoppen te draaien zodat de bevolkingsgroei getemperd wordt en we in 2050 niet met 9 miljarden zijn en te weinig te eten. Of om Johan Cruyff te citeren: "elk nadeel heb zijn voordeel..."
De NVWA hield informatie over giftige eieren een maand achter.De NVWA ligt nu terecht onder vuur
Daarom blokkeren twee Duitse supermarkten nu alle Nederlandse eieren. Omdat door dit feit en de tegenstrijdige berichten het vertrouwen in de NVWA weg is en daarmee in onze eieren.
Lijkt me niet meer dan logisch.
Je kunt risico's bagatelliseren door bijvoorbeeld te stellen dat in ieder product mogelijk stoffen kunnen zitten die er niet in horen te zitten.
Klopt, maar ik eet alleen eieren zonder Fipronil en ik denk met mij nog talloze consumenten. Mede omdat er in ons milieu al genoeg blootstelling is aan chemische stoffen.
Ik mis in deze discussie dan ook de kans dat verschillende chemische stoffen in ons milieu elkaar kunnen versterken. Dat is absoluut niet ondenkbaar. Alleen dit gegeven rechtvaardigd natuurlijk al een zeer strenge norm.
Via de voeding, water etc krijgen we "een cocktail" aan zeer kleine hoeveelheden chemische stoffen binnen.
Wetenschappers verdenken bijvoorbeeld hormoonverstorende stoffen als een belangrijke oorzaak waarom het mannelijke zaad sinds de jaren 70 met meer dan 50% in kwaliteit zover is achteruit gegaan dat er toch echt wat moet gebeuren om deze ontwikkeling te stoppen.
Zo maakt de wereld elkaar gek. Feiten tellen niet meer. Het is/lijkt véél gemakkelijker voor Rewe om de Nederlandse eieren uit de schappen te halen dan inhoudelijk te communiceren over hoe het echt zit.
Daarmee wordt het nog groter dan het al is. Hoeveel Rewe consumenten zullen niet denken dat Rewe dit niet zomaar doet... Kortom, Nederlandse eieren zitten in de verdomhoek.
Nu is het nog wachten op de volgende actie van een -Duitse- retailer of producent die gaat adverteren of borden bij het eierschap plaatst dat deze eieren absoluut geen fipronil bevatten.
Als we dus naar een reden zoeken waarom het consumentenvertrouwen in voedsel onder druk staat, is dit de verklaring. Iedereen veegt de eigen straat. Het grote belang: DE CONSUMENT, is ondergeschikt aan claims en onderling gerollebol. Koren op de molen van de ngo's die er hun eigen framing op kunnen loslaten.