De Duitse minister van Landbouw Julia Klöckner vindt de Nederlandse Eurocommissaris Frans Timmermans - verantwoordelijk voor de Green Deal - geen goede bestuurder omdat hij als groene activist zou optreden bij de onderhandelingen om tot een nieuw Europees Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) te komen. En niet alleen zij.

Dat nieuws meldde Politico als eerste op basis van een verklaring van de Duitse minister. Daarin verklaart Klöckner dat de ministers van alle lidstaten vinden dat commissaris Timmermans' felle pleidooien voor een groener landbouwbeleid dat in overeenstemming moet zijn met zijn Green Deal "het vertrouwen in de Commissie in haar rol als eerlijke bemiddelaar ondermijnen". Volgens Klöckner is er consensus over het feit dat de Commissie er goed aan zou doen om de Raad en het Parlement te respecteren in hun rol van wetgever. "Het is een kwestie van constructief naar oplossingen toewerken. Ik dring er derhalve bij iedereen op aan zijn steentje bij te dragen tot een snelle en succesvolle afronding van de triloog [het overleg tussen de drie, red]. De lidstaten zijn daartoe bereid."

De verklaring van Klöckner is een reactie op de druk die de Commissie op de EU-lidstaten heeft gezet om megastallen te verbieden. De landbouwministers van de lidstaten willen dat niet omdat zulk beleid boeren tot niet rendabel te krijgen bedrijfsvoeringen veroordeelt. Door het verzet van landen tegen de hoge groene ambities liepen vorige maand de gesprekken over het aanstaande GLB vast. Dat gebeurde naar het schijnt na een 10 minuten durende tirade van Timmermans over het gebrek aan groene ambitie bij de Europese Raad onder het Portugese voorzitterschap.

Klöckner suggereert dat Timmermans een deal over het GLB blokkeert. Politico citeert een naamloze EU-official die zegt dat de Duitse minister makkelijk praten heeft. Timmermans zou juist voorstellen op tafel leggen om de impasse te doorbreken. Daar willen de landen als collectief echter niet aan en hij krijgt daar nu een rode kaart voor.

Onderwijl zit Timmermans gevangen tussen twee vuren. Klimaatactivisten zoals Greta Thunberg vinden zijn Green Deal veel te slap omdat hij biomassa als duurzame brandstof niet afwijst. De landenministers vinden hem daarentegen te groen en proberen hem als bestuurder te diskwalificeren om hun zin te krijgen voor een landbouwbeleid dat meer bij de status quo van pappen en nathouden past.
  • Deel
Druk af