PHW vindt de ontwikkeling van kweekkip interessant omdat het bedrijf zichzelf een rol toedicht in de groeiende consumententrend naar een minder vervuilend, maar toch eiwitrijk voedingspatroon, zegt het bedrijf in FoodNavigator. De kippenvleesproducent voert al, net als een aantal andere grote Duitse vleesverwerkers, een lijn met plantaardige producten onder zijn merknaam Wiesenhof.
Het nieuws sluit aan bij de inmiddels vrijwel wekelijks groeiende rij van biotech-startups die geld binnenharken van investeerders om kweekvlees en kweekvis te produceren. Toch is het om twee redenen opvallend. Ten eerste verwachten PHW en SuperMeat op korte termijn hun 'vegetarische' maar echte kweekkipproducten te kunnen aanbieden voor prijzen die vergelijkbaar zijn met gewoon kippenvlees.Tot nu toe is kweekvlees nog verre van rendabel en kiezen producenten voor de hogere segmenten, zoals ook de makers van de kweektonijn laten zien.
In de tweede plaats trekt de kweekkip nadrukkelijk de ecologische kaart: voor het labkippenvlees zou 99% minder grond en 90% minder water nodig zijn dan voor een gewoon stukje kip. Ook levert een kweekkipfilet 96% minder uitstoot, volgens SuperMeat.
Of die indrukwekkende besparingen helemaal kloppen, is een onderwerp van kritiek. Akkers waar het graan groeit dat we kippen voeren hebben oppervlakte (land in de vorm van hectares akker) nodig om de wortels en stengels van de halmen te kunnen herbergen. Wat ze op die oppervlakte doen, is het opnemen van voedingsstoffen uit de bodem. Het is zeer de vraag of er ook 99% minder nutriënten voor nodig zijn. Als dat waar is, zouden we namelijk bijna van de lucht kunnen eten. Dat kan alleen in sprookjes, net zoals de wonderlijke maaltijdvermenigvuldiging alleen bekend is uit de Bijbel.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
VMT gebruikt een anglicisme, maar je zou het zomaar kunnen gebruiken in het Nederlands: cultuurkip.
In het Engels noem je 'echt nepvlees' immers 'cultured meat'. Het komt uit teelt en niet uit slacht.
Ik ben nog aan het twijfelen over in hoeverre wel/niet vegetarisch in dit geval: als een dier blijft leven nadat (koe/geit/schaap is gemolken, kip heeft ei gelegd) dan is het (voor mij) vegetarisch. Moet een dier eerst geslacht zijn (kalf voor dat enzym in de lebmaag, koe/varken voor gelatine) dan niet. Karmijn valt niet onder vegetarisch, omdat de luis omwille van de bloedcellen wordt gedood.
De basis is een pijnloze biopt van cellen van een kip: dat is dus volgens de strenge vegetariër niet vegetarisch en dus zeker ook niet veganistisch. De strenge vegetariër eet overigens ook geen kaas die met dierlijk stremsel is gemaakt (de meeste kazen zijn dat nl. wel) en ook geen roze koeken. Een die-hard veganist eet geen enkel dierlijk produkt, ook geen honing.
De Wiesenhof kip zal hun gewoon voorbij lopen.
#6 is geen echt antwoord toch?
Uit mest is het mogelijk om de benodigde grondstoffen voor kweekvlees te halen. Smakelijk eten!