Vóór op 3 april de Duitse Bundesrat stemt over de aanscherping van de meststoffenverordening, heeft de regering van het Saarland de landbouw- en milieuministers van de andere deelstaten uitgenodigd voor een speciale bijeenkomst in Berlijn. De Duitse boerenorganisatie Land schafft Verbindung die net als Agractie in Nederland aandacht vraagt voor de lage inkomens van boeren en de verscherpte eisen aan hun bedrijfsvoering.

Duitse boeren zijn vaker geen eigenaar van het land dat zij bewerken dan Nederlandse. Ze hebben daarom minder reserves om zich door moeilijke tijden heen te slaan. In Nederland werd voor de grote boeren tussen de grote industriële en de kleine nicheboeren die hun eigen markten hebben gevonden een grens overschreden door de manier waarop de overheid met het stikstofdossier om is gegaan. In Duitsland is de mestwetgeving de druppel die de emmer laat overlopen. In beide landen weten de boeren echter precies hetzelfde: dit trekken we niet meer.

Ze vechten voor hun leven omdat ze nauwelijks geld verdienen. Extra kosten voor hun bedrijfsvorming zonder extra inkomsten (waarop geen zicht is), betekenen het einde van hun bedrijven en van hun manier van leven.

Woordvoerder Dirk Andresen van Land schafft Verbindung roept vandaag tot een demonstratie in Berlijn op 12 maart (morgen) van negen uur in de ochtend tot drie uur in de middag. De oproep komt op erg korte termijn ('het ging niet anders', mogelijk vanwege het oprukkende Coronavirus), zegt Andresen, maar hij hoopt toch op een grote boerenopkomst uit geheel Duitsland.
agrarheute - LsV ruft zur Bauerndemo am 12. März in Berlin auf
  • Deel
Druk af