'Aldi misbruikt sancties Ruslandcrisis'
De boerenorganisatie Deutscher Bauernverband is boos op Aldi. De Duitse discounter zou de huidige onzekerheid in de markt aangrijpen om de prijsdruk op de boeren nog extra te verhogen. Deze week verlaagde Aldi de prijs voor een pakje boter tot de 'stuntprijs' van 85 cent. Omdat door de Russische boycot van voedingsmiddelen het aanbod van groenten, fruit en zuivel veel groter is geworden, zou de discounter zijn 'inkoopprijzen optimaliseren', zegt Bernhard Krüsken, voorman van het Bauernverband in Spiegel Online.

Beroep op retailers
Krüsken, doet een oproep aan de retailers (supermarkten) om de boeren niet alleen te laten opdraaien voor de negatieve gevolgen van de Russische sancties. De Duitse boeren zouden het nog moeilijker hebben dan hun collega's in andere landen, omdat de aanbieders die niet meer naar Rusland kunnen leveren zich in toenemende mate op de grote Duitse markt richten. Na groenten en fruit zou dat nu ook voor zuivel gelden (voor vlees speelt het overaanbod en prijsdruk-probleem al sinds Rusland in januari de grenzen sloot voor EU-varkensvlees in verband met de Afrikaanse Varkenspest).

'An apple a day keeps the Putin away'
De Duitse minister van voeding en landbouw Christian Schmidt (CSU) pleitte, in navolging van andere Europese landen zoals Polen en België, eind augustus voor vergroting van de binnenlandse Duitse consumptie met de leus 'An apple a day keeps the Putin away', schrijft Spiegel Online.

Fotocredits: JeepersMedia
Dit artikel afdrukken