Vier jaar geleden voerde Varkens in Nood in Nederland een succesvolle campagne tegen het onverdoofd castreren van biggen. Nu is Duitsland aan de beurt. Varkens in Nood schrijft:
In Duitsland worden jaarlijks naar schatting 26 miljoen biggen per jaar onverdoofd gecastreerd. Reden genoeg voor Varkens in Nood om een brief te sturen naar 25 Duitse supermarktketens, slagerijen en boerenvakbonden. Hierin vertellen we dat in Nederland sinds 2012 geen vlees meer wordt verkocht van gecastreerde varkens. Ook leggen we uit dat dit geen invloed heeft gehad op de verkoop en dat het aantal klachten van consumenten niet is toegenomen.

Producenten van varkensvlees zijn beducht voor 'berengeur', die het vlees een penetrante onaangename geur bezorgt. De ervaring in Nederland leert dat slechts 1 tot 5% van de ongecastreerde mannetjesbiggen bij de slacht 'stinken'. Dit vlees wordt uit het reguliere productieproces geselecteerd en apart verwerkt.

5 miljoen varkens per jaar
Discountsuper Lidl is in 2012 in Nederland gestopt met de verkoop van vlees van gecastreerde varkens en voert dit nu ook in Duitsland door. De eveneens Duitse keten Aldi stopt in Duitsland in 2017 met de verkoop van 'gecastreerd' vlees. Dat heeft tot gevolg dat zo'n 5 miljoen varkens een onnodige ingreep wordt bespaard. Ook supermarktketen Rewe gaat per 2017 stoppen, Kaufland en Norma gaan ook over maar noemen nog geen data.

Per 2019 castratieverbod in Duitsland
Varkens in Nood vervolgt: Vanaf 2019 wordt onverdoofd castreren in Duitsland verboden. De wetgever gaat daarmee verder dan in Nederland. Hier hebben supermarkten ‘slechts’ onderling afgesproken dat ze geen vlees meer zullen verkopen van gecastreerde varkens. Het castreren zelf is echter niet verboden. In de eerste zeven dagen van zijn leven mag een biggetje zelfs onverdoofd worden ‘geholpen’. Het varkensvlees dat Nederland exporteert – naar schatting 40 procent van het totaal – is vaak afkomstig van dieren die gecastreerd zijn.
Dit artikel afdrukken