Dit berichtje stuurde een kennis met wie ik samen de lof prees van de Duitse keuken. Daar kan kan Ad Janssen een voorbeeld aan nemen. Bijvoorbeeld. En waarom toch hielden Duitsers wel aan de kwaliteit van hun keuken vast? En waarom nemen wij d'r geen voorbeeld aan maar is het nu alles tapastroepjes en picollini?
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Maren, idd arme Ad. Een aardige vent en nog een prima kok ook, maar ik vind dat Diny gelijkt heeft. Waarom in die krantenrecepten zo toegeven aan een idee van wat het publiek leuk zou vinden. Ik heb haar verzameling knipsels uit het AD mogen inzien en moest er erg om lachen? Veel nadruk op frutsels ipv op kwaliteit. Met een resultaat waar ik geen honger van krijg.
Kennelijk is Bionade al in Nederland:
http://www.bionade.nu/
Mijn favorieten overigens (in Berlijn verkrijgbaar):
- Clubmate (ijstee/matedrank die je de hele nacht wakker houdt, en naar sigaretten smaakt!)
- Spezi (cola-sinaasappellimonade-mix, maar alleen het origineel met mandarijnolie!)
- Fritz kola met koffie-caramelsmaak (Fritz kola is kennelijk verkrijgbaar in Amsterdam bij 'As').
Wanneer komt Bionade op de NL markt?
Is een megahit en nog lekker en biologisch ook.
Ja, had ik ook niet verwacht toen ik hierheen verhuisde: de Duitse keuken kan mij deels ook bekoren. Deels, want het is toch erg 'Fleischlastig' en ik ben vegetarier. Je krijgt goede, degelijke kost op je bordje. Nederland steekt er schraaltjes bij af; al die pogingen om spannend te doen! Spannende pasta's op de kaart maak ik inmiddels thuis beter en de welbekende uitsmijter is met legbatterij-ei in slecht vet gebakken...
Wat ik het allermeest waardeer in Duitsland, is de grote verscheidenheid aan niet-alcoholische dranken. De plaatselijke bierbrouwer maakt vaak ook niet onverdienstelijk limonades en sappen. In Nederland is het eenheidsmeuk wat de klok slaat, overal dezelfde merken.
Op mijn reizen door Duitsland als tomatenadviseur ben ik ''begeistert'' geworden van de culinaire rijkdom van de vele Bundesländer. Zij houden van traditie. Aleen Spreewald en berlijn hebben al genoeg specialiteiten om je als hobbykok een half jaar te vermaken. Wat mij opvalt is dat er nog veel producten te vinden zijn die in Nederland alleen grootmoeder nog kent.
Alleen al de geneugten van orgaanvlees en ingelegde groenten, fruit en vlees. De Duitse keuken is veel meer dan Schwein, Kohl und Klösse.
Het boek ''Berlin Kocht'' is bia Amazon.de te koop. Mooie, wel bewerkelijke gerechten, verfijnd maar onmiskenbaar Duits. Voor degenen die graag een uurtje meer in de keuken staan.
Ad Janssen is wel degelijk een goede kok, maar past de recepten aan voor de doelgroep? Wel jammer dat er zo weinig groenten gebruikt worden.