Het Nederlandse chemieconcern DSM lijft voor €980 miljoen de Oostenrijkse Erber Group in en versterkt daarmee zijn diervoedingsactiviteiten.

Erber Group is van oorsprong een familiebedrijf dat gespecialiseerd is in het opsporen van giftige schimmels in voeding. Ook maakt het natuurlijke voedingssupplementen voor diervoeding en alternatieven voor antibiotica.

Voor DSM is het de grootste overname sinds 2003 (toen het concern voor €2,25 miljard de vitaminetak van het Zwitserse Roche overnam) en de derde acquisitie in een half jaar. In november legde het bedrijf €150 miljoen op tafel voor de Friese zuivelingrediëntenproducent CSK en begin dit jaar €765 miljoen voor het Deense biotechnologiebedrijf Glycom.

Van een producent van basischemicalieën heeft DSM zich de afgelopen decennia omgevormd tot "een onderneming die voedingsingrediënten ontwikkelt en hier markten voor creëert", aldus het Financieele Dagblad. Diervoeding is daarbinnen steeds belangrijker geworden. Vorig jaar behaalde de diervoedingstak een omzet van €2,9 miljard, ofwel "bijna de helft van alle inkomsten uit de productie van voedingsingrediënten."

Het eerste kwartaal van dit jaar zag DSM zijn omzet in diervoeding met 10% groeien, dankzij een sterk gestegen vraag naar voedingsproducten voor pluimvee. Dat is het gevolg van de sterk gestegen vraag naar eieren en kippenvlees door de coronacrisis. Het zijn producten die thuis makkelijk te bereiden zijn; die waren nodig omdat de horeca gesloten was en buitenshuis eten niet meer kon; zo'n beetje iedereen was weer voornamelijk op zelf koken aangewezen.
Het Financieele Dagblad - DSM doet grootste overname sinds 2003
Reageer
  • Deel
Druk af