Een maand niet drinken wordt steeds populairder, maar tot nu toe was nog niet onderzocht hoe effectief zo'n voornemen is. Ook was nog altijd niet duidelijk waardoor mensen er wel of juist niet in slagen het niet-drinken een maand vol te houden en wat de gevolgen op langere termijn zijn. Dankzij een recent verschenen onderzoek, verschenen in Health Psychology, hebben we nu meer inzicht. Twee derde van de vrijwillige stoppers houdt het een maand vol. Vooral mensen die matig drinken blijken weinig moeite te hebben met de tijdelijke stop.

Verandering naar gezonder drinkgedrag
Wetenschappers van de University of Sussex en de Britse belangenorganisatie Alcohol Concern onderzochten 857 Britse mannen en vrouwen die in januari vrijwillig de drank lieten staan. Zij deden vorig jaar mee aan de Dry January campagne. Voor het onderzoek vulden de deelnemers drie keer een vragenlijst in. Bij het begin en aan het eind van hun maand van geheelonthouding, en nog eens 6 maanden later.

Van de 249 mannen en 608 vrouwen hield 67% respectievelijk 63% het vol een maand geen alcohol te drinken. Uit de vragenlijsten bleken matig drinken, minder vaak dronken worden en een lagere score op de Alcohol Use Disorders Identification Test (AUDIT) factoren die het volhouden van de alcoholvrije januarimaand te vergemakkelijken. Na een half jaar bleken alle deelnemers minder te drinken en minder vaak dronken te worden, zelfs degenen die het geen maand volgehouden hadden. Ook vonden ze het gemakkelijker een drankje af te slaan.

De onderzoekers besluiten: "Alles bij elkaar wijzen deze bevindingen er op dat een onthoudings-challenge als Dry January bij kan dragen aan gezondere drinkpatronen en gezondheidsbevorderende inzichten over alcohol, en dat het onwaarschijnlijk is dat mensen er meer door gaan drinken."

Fotocredits: 'after hours', Florian Lehmuht
Dit artikel afdrukken