In 2005 bedacht de Britse psycholoog Cliff Arnall een ‘wetenschappelijk verantwoorde’ formule om uit te rekenen dat de derde maandag in januari de dag is waarop mensen het even niet meer zien zitten. Allerlei factoren nam hij mee in deze berekening: het is alweer een tijdje geleden dat het kerst was, het is koud en donker buiten, het duurt nog even voordat het salaris op de rekening staat en vakanties lijken ver weg. Voor ons de belangrijkste factor die hij meenam in zijn formule, is dat goede voornemens nu mislukt zouden zijn.

’More harm than good’
Het zou zomaar kunnen dat een deel van onze deelnemers aan Dry January nu ook is afgehaakt. Wellicht hebben berichten in de internationale media daaraan bijgedragen. Zo kopte de Daily Mail vorige week dat Dry January meer kwaad dan goed zou doen. Volgens een expert in middelenmisbruik van de Universiteit van York zien sommige mensen het stoppen gedurende een maand als een excuus om de rest van het jaar zwaar te drinken. Hij voegt daar wel aan toe dat dit mogelijk vooral geldt voor mensen met een serieus alcoholprobleem en dat dat waarschijnlijk niet de mensen zijn die aan Dry January meedoen.

Dit bericht wordt door anderen direct tegengesproken. Door alleen al na te denken over Dry January, neem je je drinkgedrag onder de loep, volgens onder meer Jackie Ballard, CEO van Alcohol Concern. Zij zegt: “Deze ene maand droog staan helpt het lichaam al te herstellen, blijkt uit eerdere onderzoeken. Daarnaast is er steeds meer bewijs dat het doorbreken van deze gewoonte het drinkgedrag gedurende het hele jaar vermindert.”

Poll: Hoeveel drink jij normaal gesproken?


Opbrengst berekenen
Wie het moeilijk begint te krijgen met laten staan van het glas wijn of het flesje bier, doet er goed aan even deze site te bezoeken. Op de officiële Britse Dry January site staat een calculator, waarop je kan zien wat de opbrengst is. Bij het invullen van de normale hoeveelheid alcohol per week, geeft de calculator aan wat je per week of per maand hebt bespaard in geld, maar ook hoeveel calorieën je al minder hebt geconsumeerd. Uit onze poll blijkt dat bijna de helft van onze deelnemers 4 of meer keer per week drinkt. Wanneer we 4 keer standaard glazen wijn invoeren in de calculator zien we dat je daarmee £15,80 (omgerekend €20) en 464 calorieën per week bespaart. Op maandbasis komt het op £63,20 (€82) en 1856 calorieën. Hoewel de prijs wellicht niet helemaal vergelijkbaar is met Nederland, geeft het toch een leuke indicatie. Met die winst in het vooruitzicht moet het lukken om Blue Monday alcoholvrij door te komen.

Fotocredits: Blue Prosecco, Foodlog Media

-- POLL --

Hou jij het nog vol?

Dit artikel afdrukken