"De droge zomer van 2018 heeft het Nederlandse waterbeheer flink op de proef gesteld," aldus het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bij de presentatie van de eerste bevindingen van de door minister Cora van Nieuwenhuizen ingestelde Beleidstafel Droogte.

De uitzonderlijke droogte - zo'n situatie van neerslagtekort in combinatie met lage waterstanden komt volgens de minister maar eens in de 30 jaar voor - heeft een economische schade teweeg gebracht van tussen de €0,5 en €2 miljard. Hoewel de droogtemaatregelen van afgelopen jaar goed hebben uitgepakt, zijn er toch knelpunten te constateren, schrijft minister in een Kamerbrief. Ze stelt daarom een bedrag van €7 miljoen beschikbaar voor maatregelen als remedie tegen droge zomers. "We moeten nu ook kampioen wateropslag worden," vindt Van Nieuwenhuizen.

Hoewel er de afgelopen maanden voldoende neerslag is gevallen, zijn er toch gebieden waar het grondwaterpeil nog niet voldoende aangevuld is. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de hoge zandgronden in het oosten en zuiden van Nederland. Ten zuiden van Eindhoven geldt sinds deze week een beregeningsverbod, en brak dit weekend de - eerste - grote natuurbrand als gevolg van droogte uit.

Andere maatregelen hebben betrekking op het voorkomen van verzilting door het IJsselmeer (onze 'nationale regenton') maximaal op peil te brengen en op verbeteren van de vaarwegen en informatievoorziening over waterstanden. Ook zullen de drinkwaterbedrijven gaan investeren in grotere voorraden water.

Italië
De droge zomer van 2018 heeft ook in Italië nu nog verstrekkende gevolgen. Boerenblad Boerderij bericht over de alarmerend lage waterstand in de rivier Po en de grote meren in Noord-Italië. Daar zijn niet alleen de boeren, maar ook toeristen de dupe van.

De Po, de grootste rivier van Italië, staat grotendeels droog. Deze winter is in Noord-Italië 50% minder neerslag gevallen dan normaal en ook de sneeuwval bleef achter. Volgens boerenorganisatie Coldiretti bedraagt de schade aan de landbouw nu al €2 miljard. Groente en fruit zijn de afgelopen maanden 10% in prijs gestegen. Om toch water aan te voeren, laten de autoriteiten water uit de grote meren - Lago Maggiore, Gardameer, Comomeer - uitstromen. Dat heeft tot gevolg dat het waterpeil van die grote meren, toeristentrekkers van jewelste, nu al het peil van de zomer bereiken. "Roeiboten, waterfietsen en watertaxi’s hebben moeite de aanlegsteigers te bereiken en met de droge zomer voor de boeg kon dat weleens dramatisch worden", aldus Boerderij.

Dit artikel afdrukken