Voor wie dacht dat bezorging per drone science-fiction zou blijven, kondigt zich nu de werkelijkheid aan. Pakjesbezorger DHL gebruikt drones, 'parcelcopters' zegt Reuters, om pakketjes te bezorgen op het Duitse Waddeneiland Juist. De parcelcopter wordt ingezet om medicijnen en andere dringende goederen naar het autovrije eiland te brengen op momenten dat ferries en ander luchtverkeer niet mogelijk zijn.

Luchtvaartautoriteiten
DHL heeft de eerste vluchten deze week al laten plaatsvinden, vanuit de haven Norddeich. De parcelcopter doet ongeveer 15 tot 30 minuten over de 12 kilometer lange vlucht en wordt gedurende de hele vliegtijd gemonitord. DHL, een dochter van Deutsche Post, heeft voor dit traject speciaal ontheffing gekregen van de Duitse luchtvaartautoriteiten en de route is zodanig uitgestippeld dat er niet over huizen gevlogen wordt. Veiligheid gaat immers in dit experimentele stadium vóór alles. Willen we ooit onze pizza of boeken via een drone thuis kunnen laten komen, moet de logistieke en veiligheidspuzzel van het stedelijk luchtruim eerst bedwongen worden. DHL hoopt in ieder geval met de retourtjes Juist een stukje van die puzzel op te lossen.

De drone-leveringsdienst is door DHL opgezet in het kader van een 'parcelcopter research project', dat sinds december 2013 loopt. De proefvluchten zullen tot eind oktober doorlopen. Het is de eerste keer dat er in Europa toestemming is verleend om met onbemande vluchten goederen te leveren.

Webwinkeliers als Amazon denken na over de inzet van drones om ook in dichtbevolkte gebieden bestellingen, waaronder boodschappen en maaltijden, snel te kunnen leveren.

Fotocredits: drone, Amazon
Dit artikel afdrukken