Het Canadese bedrijf Khalili Engineers is een van de finalisten van het Land Art Generator Initiative (LAGI 2016).

De wedstrijd draait om het ontwerpen van installaties en apparatuur die zowel schone energie opleveren als openbare kunstwerken. Dit jaar komt LAGI naar het droge Zuid-Californië. Daarom mochten deelnemers niet alleen energieopwekkende, maar ook drinkwater-producerende kunst inzenden.

De zonnepanelen op het kunstwerk van deze finalisten genereren energie die de omzetting van zee naar drinkwater faciliteert. De technologen claimen dat het ontwerp, dat ze omdoopten tot The Pipe jaarlijks bijna 3.8 miljard liter drinkwater kan produceren.

Om dat te bewijzen werken ze momenteel aan een protoype. De productie van drinkwater was nooit eerder zo sexy, schrijft Grist over het concept dat bij de pier van Santa Monica gebouwd moet gaan worden.

The Pipe gebruikt de zonne-energie om het water door filters te pompen. Zo ontstaat schoon drinkwater en superzout water met 12% zout (zeewater bevalt normaal ongeveer 3,5% water). In een enorm thermisch zwembad midden in de installatie wordt het zoute water een plek voor recreatie, voordat het via filters terug in de zee wordt gepompt.

zwembad ontzilting


Op 6 oktober worden de winnaars van LAGI 2016 bekend gemaakt.
Dit artikel afdrukken