In de Ondertussen van woensdag 5 februari vallen mij deze berichten op:

- wie influencers op Instagram ziet drinken, wordt verleid tot alcoholconsumptie, schrijft Knack. De Belgische krant refereert aan een studie van Nederlandse onderzoekers. Zij waarschuwen dat al die mooie kiekjes met een fles bier of vodka op The Gram jongeren aanmoedigen tot drankgebruik. Dit is vergelijkbaar met het negatieve effect van ongezond etende vloggers. Rapper Lil' Kleine zou een van de recordhouders zijn. 15 van zijn 100 posts bevatten alcohol. Hij is dan ook de rapper van het liedje Drank&Drugs.

- met al die elektrische auto's verandert ook het gebruik van tankstations. Tanken doe je even snel, snel, maar voor laden moet je minstens een kwartier uittrekken. Die tijd willen elektrische rijders graag nuttig besteden; boodschappen doen, vergaderen, kleding stomen, de auto wassen of een pakketje ophalen. Het tankstation van de toekomst is een servicestation, vinden onderzoekers van organisatieadviesbureau Berenschot. Om de 'groene explosie' van nieuwe mogelijkheden binnen te halen, moeten tankstations investeren in snelladers à raison van €50.000 per stuk; voor een wat groter tankstation heeft een exploitant er al gauw 10 nodig. Ewout Klok van de belangenclub BETA (onafhankelijke tankstations) denkt dat het merendeel van de tankstations - die van oudsher geëxploiteerd worden door voormalige kolenboeren - die kosten niet zal kunnen ophoesten. Alleen de grootste zullen overblijven, denk hij. Logisch natuurlijk, want elektrisch tank je tijdens het parkeren óf langs de grote doorgaande wegen.

- stop ermee lokaal duurzaam te noemen. Die oproep doet Bloomberg op basis van een analyse van Hannah Ritchie van de Universiteit van Oxford en onderzoeksgroep Our World in Data. Volgens Ritchie is de bijdrage van transport aan de totale CO2-voetafdruk van elk voedingsmiddel klein. "Voor de meeste voedselproducten is het minder dan 10%", concludeert ze op basis van gegevens die zijn verzameld bij 38.000 commerciële boerderijen in 119 landen. Transparantie zou mensen kunnen helpen een goede en gefundeerde keuze te maken, aldus Modi Mwatsama, een expert op het gebied van voedselsystemen bij de Wellcome Trust, een Britse liefdadigheidsorganisatie die zich inzet voor een goede gezondheid van iedereen. Het begrip food miles werd de jaren negentig geïntroduceerd door de Britse sociale wetenschapper en activist voor een lokaler voedselsysteem Tim Lang. Het kan weer bij het oud vuil.

Lezers van The Guardian delen hun redenen om alcoholvrij bier te drinken. Een mooie reden: je kunt er sociaal je dag mee afsluiten zonder de verschrikkelijke kater de volgende dag. Januari 2020 was wereldwijd de warmste januarimaand ooit, meldt Phys.org. Franse sterrenchef Marc Veyrat houdt zeer beslist iedere Michelin-inspecteur buiten de deur van zijn nieuwe Parijse restaurant . Dierenrechtenorganisaties willen een verbod op het vergassen van eendagshaantjes. Is dat een goed idee? Wat een geluk! Eindelijk veganistische roze koeken, en nog in Foodlogs home town Utrecht ook!

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken