Schoon drinkwater is voor honderden miljoenen mensen geen vanzelfsprekende zaak. Iedereen aansluiten op het riool - met de bijbehorende rioolwaterzuiveringscapaciteit - is vaak geen haalbare kaart. Dat geldt niet alleen voor overbevolkte en vervuilde gebieden, maar ook voor afgelegen oorden. Volgens de Verenigde Naties sterven jaarlijks 6 tot 8 miljoen mensen aan ziektes ten gevolge van besmet water.

The Drinkable Book
Wetenschappers van de Canadese McGill University komen met een eenvoudige en goedkope oplossing. Ze maakten een boek.
In het boek delen ze hun kennis over hoe je besmet water kunt vermijden of zelf zuiveren. Dat kan met het boek zelf. Het is gemaakt van een speciaal filterpapier. Ieder blad is voorzien van anti-microbiële zilveren nanodeeltjes, schrijft The Independent.

Eén bladzijde is voldoende om het drinkwater voor 1 persoon een maand lang van 99,9% van alle bacteriën te ontdoen. Daarmee wordt het net zo schoon als 'echt' drinkwater. De inkt waarmee de pagina's bedrukt zijn, is voedselveilig en verstoort het zuiveringsproces niet. The Drinkable Book is betaalbaar. Het maken van een filterpagina kost maar een paar cent en met 1 boek kan 1 persoon 4 jaar vooruit.

In onderstaand filmpje legt dr. Theresa Dankovich uit hoe The Drinkable Book miljoenen mensen het leven kan gaan redden. Bepaald geen droge kost dus.Fotocredits: still uit filmpje, via YouTube
Dit artikel afdrukken