Driekwart van Nederland krijgt te weinig vezels binnen. Dat blijkt uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) onder zo’n 18.000 respondenten van de ‘Hoe gezond is jouw buik’-test.
Vrouwen doen het beter dan mannen. Zij halen bovengemiddeld vaak de dagelijks aanbevolen 2 stuks fruit en de hoeveelheid groente. Wel ziet de stichting dat de belangstelling voor vezelrijke producten bij mannen toeneemt. “Twee jaar geleden gaf 60% van de mannen aan primair voor volkoren te kiezen, nu is dat 68%,” zegt een woordvoerder van de MLDS. Bij vrouwen is dat nu 77%. Van alle respondenten eet de helft iedere dag volkoren of vezelrijke producten.
Bij de keuze voor vezelrijk voedsel speelt ook leeftijd een rol. De oudere doelgroep consumeert meer traditionele vezelrijke producten zoals aardappelen, linzen, bonen of gerst dan de jongere doelgroep. In Friesland, Gelderland en Drenthe blijken dergelijke producten het populairst te zijn. Friezen eten ook genoeg fruit.
De meest vezelarme provincie is de provincie Limburg. Daar staan volkorenbrood en 2 stuks fruit het minst vaak op het menu en krijgen de mensen het minste vocht binnen. Limburgers zijn wel weer koplopers in bewegen.
AD - We eten nog steeds te weinig vezels: vijf tips om daar iets aan te doen
Vrouwen doen het beter dan mannen. Zij halen bovengemiddeld vaak de dagelijks aanbevolen 2 stuks fruit en de hoeveelheid groente. Wel ziet de stichting dat de belangstelling voor vezelrijke producten bij mannen toeneemt. “Twee jaar geleden gaf 60% van de mannen aan primair voor volkoren te kiezen, nu is dat 68%,” zegt een woordvoerder van de MLDS. Bij vrouwen is dat nu 77%. Van alle respondenten eet de helft iedere dag volkoren of vezelrijke producten.
Bij de keuze voor vezelrijk voedsel speelt ook leeftijd een rol. De oudere doelgroep consumeert meer traditionele vezelrijke producten zoals aardappelen, linzen, bonen of gerst dan de jongere doelgroep. In Friesland, Gelderland en Drenthe blijken dergelijke producten het populairst te zijn. Friezen eten ook genoeg fruit.
De meest vezelarme provincie is de provincie Limburg. Daar staan volkorenbrood en 2 stuks fruit het minst vaak op het menu en krijgen de mensen het minste vocht binnen. Limburgers zijn wel weer koplopers in bewegen.
Er is getest op of zoiets helpt bij mensen met constipatie, en dat helpt. Het wordt dan ingezet als therapie.
Of het t beste, gezondste, duurzaamste, meest praktische etc is op lange termijn zijn weer andere, doch vrij belangrijke vragen. Helemaal bij mensen die sowieso een goede darmwerking hebben en verder gezond zijn. Ze kunnen er vast prima op functioneren, tegelijk zonder duidelijk onderzoek dat het iets oplevert qua gezondheid op lange termijn hebben ze geen motivatie toch?
Er zijn mensen die er beter van worden als ze geen eieren eten, omdat ze allergisch zijn. Zou iedereen er dan beter van worden om dan maar geen eieren te eten, ook al ervaren ze nu geen problemen? Zijn eieren vanwege die specifieke groep mensen meteen ook intrinsiek ongezond voor alle mensen?
In deze studie niet. Dus dat weet ik niet. Hoewel ik de vraagstelling interessant vind, wil ik hem toch omdraaien. Waarom zou dit niet goed zijn voor mensen als ze geen problemen hebben, wanneer mensen die ze wel hebben er beter van worden?
Stefan #3 En als je geen klachten als buikpijn, constipatie enzo hebt, is het dan ook nog beter? Is dat getest?
Geinig dat je begin over het maag-darmstelsel, aangezien dat van de mens meer lijkt op dat van een hond, dan van bijvoorbeeld een konijn. Deze studie is daarin ook interessant, mensen met constipatie en andere problemen raakten die kwijt zodra ze helemaal geen vezels meer aten:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3435786/
Alle 41 deelnemers raakten alle klachten kwijt met een vezelloos dieet. Zoals buikpijn, opgeblazen gevoel, constipatie.
Over Dr. Paul Mason:
"Dr Paul Mason obtained his medical degree with honors from the University of Sydney, and also holds degrees in Physiotherapy and Occupational Health. He is currently a Specialist Registrar in the Australasian College of Sports and Exercise Medicine."
Edit: Gasvormig ontstaat bijvoorbeeld door het fermenteren van voedsel dat we niet kunnen verteren. Zoals vezels.
Stefan denken vanuit de techniek zeker?
Als je weet hoe je maagdarm stelsel voedingstoffen uit je voedsel haalt, hoe complex dat systeem is zou je deze uitspraak zo niet doen.
Ben het met je eens dat alleen naar volkorenbrood kijken en wat fruit veel te kort door de bocht is.
Hoe veel verantwoorde opleiding, aangaande dit onderwerp, hebben artsen gehad?
Wat is hun reverentie kader?