Flash
Saharazand
Fotocredits: Saharazand, Fréderique Pruim voor FL Media
Meer dan driekwart van de aardse landmassa (exclusief Antarctica) is de afgelopen decennia structureel droger geworden, aldus een nieuw rapport van de VN-Conventie tegen Woestijnvorming (UNCCD). Droge gebieden, drylands, beslaan inmiddels 40% van de landmassa op aarde. De belangrijkste oorzaak van deze trend, die wereldwijd woestijnvorming, zandstormen, watertekorten en misoogsten in de hand werkt, is de door de mens veroorzaakte klimaatverandering als gevolg van de uitstoot van broeikasgassen.

In droge gebieden verdampt 90% van de neerslag, waardoor nog maar 10% beschikbaar is voor vegetatie. Inmiddels leven 2,3 miljard mensen, bijna 30% van de wereldbevolking, in drylands. In 1990 betrof dat nog 22,5% van de wereldbevolking. Jaarlijks degradeert wereldwijd ongeveer 1 miljoen vierkante kilometer aan vruchtbare grond.

De afgelopen 30 jaar is een gebied ter grootte van een derde van India permanent veranderd van vochtig naar droog, met grote gevolgen voor landbouw, voedselzekerheid en ecosystemen. Hoewel Afrika en Azië zwaar getroffen worden door verdroging, met verliezen aan bbp die kunnen oplopen tot respectievelijk 16% en 7% in 2050 ten opzichte van 1990, blijkt ook Europa bijzonder gevoelig voor droogte. Meer dan 95% van de Europese landmassa werd de afgelopen decennia droger, en deze trend kan verergeren bij hogere uitstoot.

De onderzoekers wijzen op de klimaatcrisis, maar ook op slechte landbouwpraktijken, wateroverexploitatie en bodemerosie. Alleen drastische maatregelen, zoals het terugdringen van uitstoot, beter waterbeheer en herstel van ecosystemen kunnen verdere schade beperken, waarschuwt de VN tijdens de UNCCD in Riyad, hoofdstad van het droge olieproducerende Saoedi-Arabië.
nytimes.com

Meer flash

Most Liked Today